Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Israelul nu a cerut aprobarea SUA pentru ofensiva terestră din Gaza, spune Cheney

Sunday, 04 January 2009, 20:17 Sursă: NewsIn

Israelienii "nu ne-au cerut autorizaţia şi nici aprobarea" pentru a intra în Gaza, a declarat Cheney referindu-se la ofensiva lansată sâmbătă de trupele israeliene pe teritoriul palestinian controlat de Hamas.

"Nici mie nu mi-au spus exact ce vor să facă şi când vor s-o facă", a precizat vicepreşedintele american.

El a adăugat că Israelul a declarat de câteva ori că nu doreşte să treacă la acţiune, dar că, în cazul în care tirurile cu rachete nu încetează, "nu va avea alternativă".

"Pentru a alunga această organizaţie teroristă", a continuat Cheney referindu-se la Hamas, "cred că (israelienii - n.r.) au decis probabil că o campanie aeriană nu este suficientă şi că trebuie să treacă la etapa terestră pentru a prelua controlul asupra locurilor de unde sunt trase rachetele lansate împotriva Israelului".

Vicepreşedintele american, care îşi va încheia mandatul la 20 ianuarie, cedând locul administraţiei Obama, a mai spus că oficialii americani sunt "îngrijoraţi" de situaţia palestinienilor. "Sunt într-un fel victimele Hamas", a comentat Cheney.

Mai mult de 500 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la declanşarea ofensivei israeliene la 27 decembrie, au estimat serviciile de urgenţă palestiniene.

Repetând poziţia Statelor Unite faţă de conflict, Cheney a pledat pentru un armistiţiu "durabil" şi "viabil" care să determine Hamas să-şi înceteze tirurile cu rachetă asupra Israelului. "Dacă există un armistiţiu, nu poţi să revii pur şi simplu la statu quo, la ceea ce era acum câteva săptămâni, când aveaţi o încetare a focului respectată de o parte, dar nu şi de cealaltă", a spus Cheney.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri