Wirtschaftsblatt, un important cotidian economic din Austria, titrează \"Regele a murit, să trăiască regele\" şi explică faptul că un raport de putere clar ar fi putut rezolva haosul politic intern din România după alegeri, dar prin victoria lui Traian Băsescu totul rămâne ca înainte.
\"Dorinţa investitorilor austrieci activi în România - o guvernare funcţională - rămâne în contextul rezultatelor alegerilor de duminică ca o rugăminte pioasă adresată divinităţii. Alegerile prezidenţiale, care ar fi trebuit să aducă claritate printr-un raport de forţă evident în climatul politic intern atât de tensionat, au făcut exact contrariul. Băsescu şi-a adjudecat fotoliul prezidenţial cu greu, la diferenţă mică faţă de competitorul său\", se arată în articol.
Publicaţia economică mai atrage atenţia că din cauza crizei politice interne a fost declanşată \"şi o veritabilă debandadă financiară\": finanţarea aşteptată de la FMI a fost amânată pe anul viitor, iar România este încă, la sfârşitul anului, fără buget pentru 2010 - \"un adevărat eşec în opinia creditorilor\".
Anton Putz, director al unei firme austriece de materiale de construcţii, susţine că ar saluta o guvernare majoritară care să pună în aplicare \"o politică economică structurată\", întrucât în ultimii ani s-a făcut simţită lipsa unui concept consecvent.
Cu toate acestea, remarcă ziarul, la Bucureşti se fac încă eforturi pentru descoperirea unei formule parlamentare funcţionale şi pare că poziţia unor partide ca PNL sau UDMR să fie tot mai flexibilă, existând semnale că ar fi dispuse la un dialog cu PDL.
În acest context, Wirtschaftsblatt evidenţiază că Austria este cel mai mare investitor străin din România, cu investiţii de peste 10,5 miliarde în primele trei trimestre, adică 19% din totalul investiţiilor străine. Primii cinci investitori austrieci din România sunt OMV, Erste Group, Raiffeisen, Porsche şi Schweighofer.
La rândul său, cotidianul Der Standard titrează \"Vechiul preşedinte, vechiul haos\" şi atrage atenţia că la Bucureşti nu se întrevede ieşirea din criză. \"Preşedintele a fost ales în România, dar, spre deosebire de speranţele anterioare, nu există o soluţie pentru tensiunile politice. Prin rezultatul foarte strâns de la prezidenţiale, Băsescu are prea puţină putere pentru a impune singur un premier în parlament. Dacă nu va fi dizolvat parlamentul şi nu se vor organiza alegeri anticipate, va trebui ca PDL să facă o coaliţie cu PSD\", scrie Der Standard.
\"Cu toate acestea, încrederea între aceste două partide este la un nivel nul din cauza comportamentului lui Băsescu în cadrul fostei coaliţii. Şi indiferent de coaliţia care se va forma până la urmă, este de aşteptat să nu existe unitate având în vedere că preşedintele se amestecă mai tot timpul în politica de guvernare\", continuă articolul.
Aşadar, concluzionează publicaţia, nu există premise îmbucurătoare pentru instaurarea stabilităţii necesare obţinerii finanţării internaţionale care ar putea evita un colaps în România.
\"Românii au ales duminică un preşedinte care nu numai că va perpetua haosul, dar va şi contribui la desfăşurarea acestuia întrucât îşi depăşeşte constant limitele mandatului. Prin faptul că s-a opus recunoaşterii majorităţii din Parlament a transformat alegerile prezidenţiale într-un proces care să desemneze şi o nouă guvernare. Asta nu arată numai o înţelegere foarte problematică a democraţiei, dar şi o ignoranţă faţă de propria ţară, care nu are nevoie acum de un \'one-man-show\', ci de reforme şi măsuri de reducere a cheltuielilor\", conchide Der Standard.