La un an de la prima învestire, Emil Boc s-a întors pentru un nou vot în Parlament. Cu un nou guvern, cu noi şi vechi miniştri. Coaliţia PD-L - UDMR - independenţi - minorităţi naţionale are majoritatea în Legislativ - 241 de voturi, în condiţiile în care pentru a trece are nevoie de 236. PSD şi PNL au anunţat că vor vota împotrivă.
Şedinţa de învestire a noului Cabinet Boc a început cu 50 de minute întârziere. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că, din totalul de 470 de parlamentari, sunt prezenţi 311 şi absenţi 159. Cele mai multe locuri libere sunt în partea de sală unde stau membrii PSD.
Primul care a luat cuvântul a fost premierul desemnat, Emil Boc. În discursul său din Parlament, premierul demis interimar desemnat Emil Boc şi-a lăudat precedentul Executiv. A spus că programul prezidenţial al lui Băsescu este axa demersurilor guvernului său. A preluat însă şi câte ceva de la Geoană, Antonescu şi Kelemen Hunor.
În timpul discursului său, parlamentarii PSD au părăsit sala de şedinţe. Social-democraţii au fost convocaţi la o şedinţă a grupului PSD. La finalul întâlnirii, pesediştii au anunţat că vor vota împotriva Cabinetului Boc.
A urmat preşedintele PSD, Mircea Geoană. Liderul PSD a atacat dur programul şi miniştrii Cabinetului Boc. Geoană a susţinut că Executivul nu are o strategie pentru combaterea crizei, ci una ale cărei costuri vor cădea pe umerii categoriilor cele mai defavorizate. Preşedintele PSD a anuţat că parlamentarii social-democraţi vor vota împotrivă.
Liderul PNL a ironizat dorinţa preşedintelui Băsescu de a moderniza statul. De la Cuza la Ceauşescu, tot despre asta s-a vorbit, a spus Antonescu, care a acuzat dorinţa PD-L de a deveni partidul unic. Liberalul şi-a taxat şi colegii de partid care au votat marţi în comisii miniştrii Guvernului Boc.
La final, premierul desemnat a solicitat parlamentarilor un vot de încredere pentru a face \"ceea ce trebuie pentru România\", a mulţumit PD-L, UDMR, minorităţilor şi independenţilor pentru susţinerea declarată şi a asigurat formaţiunile rămase în opoziţie de \"respect şi apreciere\".
\"Vă cerem un vot de încredere pentru a face ceea ce trebuie pentru România (...) Îi asigur pe cei care au optat pentru opoziţie că vor avea respectul şi aprecierea specifică opoziţiei unui stat democratic, cu invitaţia de a fi alături în proiectele de modernizare ale României\", a declarat Emil Boc la finalul dezbaterilor asupra listei şi programului de guvernare propuse.
Votul este secret şi se exprimă prin bile.
Lista Guvernului Boc
Premier - Emil Boc
Vicepremier - Marko Bela
Ministrul Administraţiei şi Internelor - Vasile Blaga,
Ministrul Finanţelor Publice - Sebastian Vlădescu
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Adriean Videanu
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Kelemen Hunor
Ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mihai Şeitan,
Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Daniel Funeriu
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Radu Berceanu
Ministrul Mediului şi Pădurilor - Borbely Laszlo
Ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Oprea
Ministrul Sănătăţii - Cseke Attila
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Gabriel Sandu
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Mihail Dumitru
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Elena Udrea