În prezent, există posibilitatea ca vaccinul împotriva virusului gripal să poată preveni și infecția cu noul coronavirus, a explicat Rafila. Mai mult decât atât, președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că acest vaccin va fi unul extrem de solicitat în România, pe parcursul acestui an. Rafila a mai adăugat și faptul că este nevoie ca specialiștii să acționeze cât mai repede, ca populația să nu ajungă să prezinte un interes mare pentru vaccin atunci când acesta nu va mai fi disponibil.
Până marți, 7 aprilie, în România au fost înregistrate 4.417 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 197 de decese cauzate de COVID-19.
În plină pandemie de coronavirus, când oamenii din întreaga lume își pun speranța în găsirea și comercializarea unui vaccin care să prevină infecția, Alexandru Rafila consideră necesară o lege a vaccinării. Astfel, s-ar putea atinge țintele OMS, de 95% acoperire vaccinală, pentru publicul larg, relatează sursa citată anterior. Mai mult decât atât, în România numărul solicitărilor pentru vaccinuri a scăzut considerabil în ultimii 10 ani, iar Rafila anunță că s-ar putea întoarce boli precum rubeola, difteria sau tusea convulsivă.
Posibilitatea apariției unui vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 îl determină pe Rafila să fie sigur că o bună parte dintre români își vor schimba părerea despre vaccinare. Președintele Societății Române de Microbiologie se așteaptă ca oamenii să devină mult mai receptivi în fața acestui tip de serviciu, ce reprezintă, potrivit medicului, o oportunitate atât pentru persoanele adulte cât și pentru vârstnici, potrivit Agerpres.
Rafila a adăugat faptul că, în plină pandemie de coronavirus, este recomandat ca persoanele vârstnice, ce suferă de comorbidități, să se vaccineze împotriva afecțiunilor pneumococice. Aceste produse sunt disponibile în România, însă Președintele Asociației Naționale de Microbiologie este de părere că ar trebui să fie compensate, măcar parțial de către stat. În acest fel, s-ar putea pune accentul pe prevenție și ar putea crea un sistem de economii pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ce cheltuie foarte mult din cauza morobitiății produsă de aceste boli, la rândul lor prevenibile.