Audieri record în dosarul Revoluției! 5.000 de oameni, citați la Curtea Supremă. Măsuri speciale

Friday, 29 November 2019, 07:03, Sursă: Realitatea.NET

Audieri mamut în dosarul Revoluției. Peste 5.000 de oameni au fost citați la Curtea Supremă în cel mai controversat dosar din ultimii 30 de ani. Ion Iliescu a fost trimis în judecată în luna aprilie pentru infracțiuni împotriva umanității în acest caz. 

Adaugă părerea ta

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul "Praga 1968", dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

"Această grupare complotistă a fost formată atât din civili (latura politică), cât şi din militari (latura militară), cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte. Componenţii grupului au aparţinut principalelor două filoane militare (MApN şi Direcţia Securităţii Statului), de la nivel mediu până la vârf, dar şi structurilor civile ale statului român. Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceauşescu, însă prin funcţiile deţinute (implicit, influenţele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluţia istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său", spun procurorii.

Procurorii militari mai susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.

Astfel, întreaga forţă militară a României - MApN, Ministerul de Interne - Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice -, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

"Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN, format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al Apărării) şi Gelu Voican Voiculescu, a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român", spun procurorii.

Potrivit anchetei, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.

Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei "psihoze generalizate a terorismului" ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.

"Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 - 22 decembrie 1989 (orele 12,00)", menţionează procurorii militari.

Ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

"Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor", susţin procurorii.

Totodată, arată Parchetul General, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.

"La  23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste. Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României", precizează anchetatorii.

 

 

Comentarii Existente
2019-11-29 09:26:15
Agentul Petrov !!!

Recuperati ''alocatiile'' ilegale de la toti profitorii care au supt 30 de ani bugetul statului ...

2019-11-29 10:57:26
Psihoza reroristilor a dus la genocid si la mai ce ,bre procurori militari ?

Vedeti dle Petrov unde ne duc procurorii militari ?Negăm Revoluția si pe revolutionari ,inclusiv pe dl presedinte actual ,care a participat cu sufletul la revoluție.Ce Revoluție,dle,a fost un genocid.!Presa internațională ,dormi ?Juristi,psihoza a dus la moartea tinerilor sau faptul că au tras chiar prtătorii puterii,in oameni care nu o voiau ?Păi dacă acum prin psihoză ,PSD este ttoxic si împotriva poporului,nu e genocid ?Poate ies partizanii la lupte cu baioneta ,că mitraliere nu au.Morala,nu invrăjbiți poporul ,e genocid !

2019-11-29 11:05:18
Theodor

Au stiut 30 de ani sa se ascunda...nu le a facut nimeni nimic.Acum e prea tarziu,cum mai pot raspunde ei cand multi au murit deja,si altii sunt cu un picior in groapa deja Este frustrant sa stii oarecum cine a fost de vina....si a scapat timp de 30 ani ...au trait mult,frumos si bine pe carca noastra...si inainte...si dupa Ce ma intristeaza mai mult este ca f multi dintre ei vor ramane in istorie “eroi“

2019-11-29 12:32:45
Genocid cu arme politice ,n-am mai auzit ,de aia nici nu sunt procuror.Militar,desigur.

Dl Theodor ,revoluțiile nu se fac de „masele de oameni ai muncii”și de niste căpetenii,care le promit ca Lenin :”Fabricile si pământul vor fi ale voastre ”.Si toți mijicii se credeua capitalisti ,proprietari de. fabrici si uzine Si ai nostrii nu ne-au spus avem că dreptul sa circulăm .sa facem partide si să alegem paralamente ,de presedinti pe 5 ani au spus mai târziu.?.De locuri de muncă n-a spus nici Dan Iosif nici Iaon Dincă,dl Măries a venit mai târziu.Ce-a fost rău la Revolutie ,ca s-a creat psihoza teroristilor ,ca dl Ion Iliescu a creat-o sa omaore toți adversarii după criterii politice,sau că s-a trecut la capitalism ?Veniti capitalisti si luați ce puteti ,că si noi trimitem pentru bătrânii vostrii ingrijitori de marca,incapabili de inițiative aici ,de altfel ,doar de demonstrații.Ziceti ca au ascuns pe ăia de au tras,sau pe cei care le-a dat sugestia ,prin gogorița teroristilor, indirect ,cum zic ,la ordin, procurorii militari să împuste ?Păi gogorita corupție nu tot la măcel a dus ?Pe când dlor procurori sa ne spuneti de genocid cu arme politice ?

Alte articole din: JUSTIŢIE