Dacă pentru unii a fi în siguranţă înseamnă a deţine o arma de foc, alţii se mulţumesc cu arme albe. Deşi în ultimul an poliţia a confiscat sute de arme interzise, în prezent oricine îşi poate cumpăra din piaţă, pe lângă legătura de zarzavat, şi o sabie ninja. În târgul Autovit de exemplu, ai impresia că Rambo şi-a scos la vânzare arsenalul.
Astfel de negocieri au loc în orice târg sau piaţă din capitală. O lacună a legii Armelor şi Muniţiilor permite oricui să vândă, dar să şi cumpere săbii, iatagane şi macete. Singura condiţionare este ca armele respective să fie pentru panoplie. Practic nimic nu-i împiedică pe răufăcători să se blindeze cu săbii şi cuţite. Dacă sunt pentru colecţia personală.
Cu pieţele pline de săbii şi cuţite, nu este nicio mirare că în timpul raziilor, mascaţii confiscă mii de astfel de arme albe în fiecare an.
Totuşi de la armele albe, s-a trecut cu mare uşurinţă la confecţionarea armelor de foc. Iar cum la capitolul ingeniozitate nu ne bate nimeni, românii certaţi cu legea care nu-şi pot cumpăra arme de foc din România o pot face din Bulgaria, unde vânzarea de pistoale se face la liber, spre deosebire de România unde ai nevoie de o autorizaţie de la poliţie. Astfel, de la vecinii bulgari o armă se poate cumpăra cu mare uşurinţă, iar dacă este declarată la graniţă, pistolul este introdus legal in ţară. Ajuns în România pe căi legale, pistolul cu gaze poate fi modificat, ilegal, într-unul cu cartuşe cu bilă sau chiar cu glonţ.
Echipa de Investigaţii Realitatea TV a cumpărat din Bulgaria un pistol cu gaze care a fost trecut care ulterior a fost transformat cu mare uşurinţă într-un pistol cu bile. În Ruse, le găseşti la orice magazin de arme şi muniţii cu doar 170 de lei. Deşi sunt de o calitate îndoielnică, vânzătorii ştiu de ce este la mare căutare acest tip de pistol şi nu numai. Surprinzător a fost faptul că am găsit de vânzare şi o armă de asalt tip Uzi care, şi ea putea fi modificată.
La magazinul de unde am cumpărat pistolul vânzătorul ne-a explicat că a avut mulţi clienţi români şi s-a oferit să ne arate cum se poate modifica ţeava pistolului.
Practic modificarea ţevii pistolului cu gaze permite utilizarea unui cartuş cu bilă sau chiar cu glonţ. Astfel o armă neletale poate fi uşor transformată într-una letală. Surse din Poliţia română au explicat că interlopii recurg la astfel de măsuri pentru a nu putea fi identificaţi de Poliţie în cazul în care folosesc pistolul.
Astfel de arme modificate au fost confiscate de Poliţia Română anul trecut, în timpul acţiunilor echipelor de intervenţie rapidă din Craiova.
În august anul trecut o reglare de conturi a devenit eveniment naţional după ce doi cunoscuţi interlopi din Craiova, Cătălin Mavrichie şi Pârvu Mihai, zis Caiac, s-au încăierat de la o partidă de poker. În urma scandalului Caiac a murit, fiind împuşcat în cap, iar Mavrichie a suferit intervenţii chirurgicale fiind taiat la baza gâtului cu o sabie.
În urma cercetărilor a reieşit că Mavrichie l-a ucis pe Caiac cu un pistol de calibrul 38 de milimetri. Arma a fost descoperită la locul faptei şi era deţinută ilegal de craiovean, care nu avea permis de port-armă.
Comisarul şef Niculaie Marinescu a anunţat că legea armelor şi muniţiilor se va înăspri în aşa fel încât astfel de evenimente să nu mai aibă loc.
Majoritatea armelor care se confiscă în România, 80 la sută, sunt neletale. Este vorba de pistoale cu gaz, pistoale cu bilă de cauciuc, arme de vânătoare clasice şi cu glonţ şi arme care datează din timpul celui de-al doilea război mondial dar care încă mai sunt în stare de funcţionare.
Majoritatea armelor deţinute ilegal sunt descoperite în timpul descinderilor făcute de mascaţi în lumea interlopă. Alături de nenumărate arme albe, lucrătorii de la SPIR găsesc şi nenumărate arme de foc. Una din cele mai importante capturi a fost făcută anul trecut, în zona Bucureşti, când au fost găsite pistoale cu glonţ şi chiar un pistol mitralieră marca AKM şi un Uzzi.
În camera de corpuri delicte a Poliţiei Române există câteva zeci de arme confiscate sau indisponibilizate în vederea confiscării. Printre acestea se găsesc atât pistoale şi arme de vânătoare cât şi arme militare.
Deşi cifrele vânzării de arme arată că românii au descoperit gustul deţinerii unei arme neletale sau letale, comisarul-şef Marinescu susţine că România se află în coada listei care contabilizează numărul de arme de foc deţinute la suta de locuitori.
Armele care sunt confiscate de poliţie fie sunt distruse dacă din punct de vedere calitativ prezintă mari probleme, fie sunt vândute prin licitaţii celor care au dreptul să cumpere astfel de produse. Există însă şi arme care sunt păstrate pentru efectivul Poliţiei române şi sunt utilizate de angajaţi.
Statisticile Poliţiei arată că numărul armelor cumpărate legal în utlima vreme a crescut foarte mult. În acelaşi timp a crescut şi numărul de arme deţinute ilegal. Astfel, dacă în 2007 Poliţia a confiscat 1828 de arme şi 2380 de cartuşe, în 2008 numărul armelor a crescut la 2400 de mii iar cel al cartuşelor la peste 560 de mii.