Băsescu: SRI și SIE trebuie să primească imediat directori civili. Este vital

Monday, 16 February 2015, 23:05, Sursă: REALITATEA.NET

Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a declarat, luni seară, la postul public de televiziune, în cadrul primului interviu acordat după plecarea de la Cotroceni, că atât Serviciul Român de Informații, cât și Serviciul de Informații Externe "trebuie să primească imediat directori civili", acest fapt fiind "vital". Pe de altă parte, Traian Băsescu a reiterat că serviciile de informații din România au "o autonomie foarte mare" și că "legile siguranței naționale trebuie să aducă sub control real activitatea acestora".

Adaugă părerea ta

"Un om, într-o instituție, poate greși, dar asta nu înseamnă blamarea institutiei. Nu o să spun niciodată că SRI este o instituția compromisă. Pot fi oameni (...) România are două servicii de informații extrem de puternice: SRI și SIE și mai apar, de asemenea, servicii de informații departamentale care sunt și ele foarte puternice și practic nu sunt controlate. Au o autonomie foarte mare și legile siguranței naționale trebuie să aducă sub control real activitatea acestora", a declarat Traian Băsescu.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat acest lucru, până acum, Traian Băsescu a afirmat că niciodată nu a avut "suficientă susținere, în Parlament, pentru ca aceste legi să fie dezbătute". 

"Eu am trimis un set de legi pentru servicii în Parlament din 2006. Niciodată nu am avut suficientă susținere, în Parlament, pentru ca aceste legi să fie dezbătute. Astăzi suntem în 2015, au trecut aproape nouă ani de când am trimis acel set de legi pentru serviciile de informații. Probabil că multe articole trebuie ajustate. Noi funcționăm pe legislația de la începtul anilor '90 (...) Mai ales privind și la situația regională de securitate, ambele servicii, și SRI și SIE trebuie să primească imediat directori civili, este vital, pentru că discutăm despre instituții de siguranță națională", a mai spus Traian Băsescu.