Coronavirus - România: 20479 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Romanul "Copilăria lui Isus", de J.M. Coetzee, a apărut la Humanitas

Sunday, 20 April 2014, 09:02 Sursă: REALITATEA.NET

După ce sosesc din lagărul de refugiaţi în Novilla - un oraş dintr-o ţară nenumită în care se vorbeşte spaniola şi unde nu se poate ajunge decât peste mare, cu vaporul -, un bărbat între două vârste şi un copil de vreo cinci ani sunt primiţi într-un centru de relocare. Nu se ştie de unde vin ori motivul pentru care au părăsit "lumea veche", deoarece amintirile li s-au şters din memorie, iar numele lor, Simón şi David, le-au fost date în lagărul de pe ţărm. În timpul călătoriei, David a pierdut scrisoarea pe care o purta prinsă la gât şi care lămurea identitatea lui şi a mamei sale.

Simón, aflat din întâmplare pe acelaşi vapor cu băiatul, s-a hotărât să-l protejeze şi să-l ajute să îşi găsească mama în noua ţară. Dar mai întâi trebuie să îşi croiască un rost, să muncească - pentru băiat şi pentru sine - într-o societate austeră, redusă la strictul necesar şi sufocată de birocraţie, în care toţi oamenii sunt refugiaţi, fără trecut, fără amintiri şi fără vreo şansă de evadare.

"Sperasem ca volumul să apară cu o copertă goală şi o pagină de titlu goală, pentru ca abia după lectura ultimei pagini cititorul să dea peste titlu, «Copilăria lui Isus». Dar în industria editorială, după cum se prezintă la ora actuală, aşa ceva nu este permis", a spus scriitorul de origine sud-africană J.M. Coetzee.

John Maxwell Coetzee s-a născut pe 9 februarie 1940 la Cape Town, în Africa de Sud. Îşi încheie strălucit studiile de literatură engleză şi matematică la University of Cape Town în 1961, apoi se mută în Anglia, unde lucrează ca programator. Îşi ia doctoratul cu o analiză stilistică pe calculator a operelor lui Samuel Beckett la Universitatea din Austin, Texas, ţine cursuri de literatură la Universitatea de stat din New York, până în 1971, apoi la Universitatea din Cape Town, până în 2002.

Debutează cu romanul "Dusklands" (1974), urmat de "In the Heart of the Country" (1977) şi "Aşteptându-i pe barbari" ("Waiting for the Barbarians", 1980; Humanitas, 2005), care îi aduce James Tait Black Memorial Prize. Publică apoi "Viaţa şi vremurile lui Michael K" ("Life & Times of Michael K", 1983; Humanitas Fiction, 2009), distins cu Booker Prize şi Prix Femina Étranger, "Foe" (1986 - Jerusalem Prize, 1987), "Epoca de fier" ("The Age of Iron", 1990 - Sunday Express Book of the Year; Humanitas Fiction, 2010) şi "Maestrul din Petersburg" ("The Master of Petersburg", 1994 - Irish Times International Fiction Prize, 1995; Humanitas Fiction, 2008).


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE