Tsipras: Este o obligație istorică de a cere Germaniei rambursarea indemnizațiilor de război

Sunday, 08 February 2015, 22:46, Sursă: REALITATEA.NET

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a evocat, duminică seară, "obligația istorică" a țării sale de a cere Germaniei indemnizații de război, un subiect asupra căruia Berlinul a spus deja "nu", notează AFP, citată de Agerpres.

Adaugă părerea ta

"Există o obligație morală față de poporul nostru, față de istorie, față de toate popoarele europene care s-au bătut și și-au dat sângele împotriva nazismului, o obligație istorică" de a cere Germaniei "indemnizații de război și rambursarea împrumutului forțat" la care țara a fost obligată de naziști și care nu a fost rambursat niciodată, a declarat Tsipras, în discursul său de politică generală în fața Parlamentului elen.

Printre altele, Tsipras a dat asigurări că Executivul său dorește să-și țină "toate promisiunile" făcute în campania electorală și că, în același timp, "să-și onoreze datoria" printr-un nou program pe care îl solicită partenerilor europeni. De asemenea, prim-ministrul grec "a invitat partenerii" țării să vină la masa negocierilor, pentru a discuta despre modul de a face viabilă" datoria.

"Grecia face propuneri, ea nu mai primește ordine și nici comenzi prin email", a spus Tsipras, în aplauzele audienței.

Pe de altă parte, Alexis Tsipras a anunțat restabilirea "până în 2016" a salariului minim de 750 de euro, față de 580 în prezent. Tsipras a făcut acest anunț, în discursul său de politică generală, în fața Parlamentului, printre alte măsuri destinate să lupte "împotriva crizei umanitare" provocate de austeritatea impusă Greciei de creditorii ei, potrivit afirmațiilor sale.

Astfel, printre primele măsuri, Tsipras a anunțat "reinstalarea" printr-o lege a fostei televiziuni publice ERT, închisă în iunie 2013.

Mai multe pe Agerpres.