Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tragedie de proporţii în Mediterana. Un vas s-a scufundat. Bilanț posibil: 700 de morți

Sunday, 19 April 2015, 12:34 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit pazei de coastă italiene, o ambarcaţiune ce avea la bord între 500 şi 700 de imigranţi s-a scufundat în largul coastelor Libiei. O amplă operaţiune de salvare se află în plină desfăşurare, dar echipele de intervenţie au reşit până în prezent să salveze doar 28 de oameni din apele mării.

Urgenţa a fost anunţată la miezul nopţii. Se crede că barca s-a scufundat după ce oamenii aflaţi la bord s-au mutat către o parte a vasului, atunci când o ambarcaţiune comercială s-a apropiat de ei.

Tragedia are loc la nici o săptămână după ce un vas cu 300 de imigranţi s-a scufundat în apele Mediteranei.

Dacă acest bilanț se confirmă, el se adaugă celor 450 de morți și dispăruți în cursul a două naufragii precedente în mai puțin de o săptămână. Și acolo, relatările supraviețuitorilor au permis stabilirea acestor bilanțuri, în timp ce fluxul de migranți provenind din Libia crește în continuare, potrivit Agerpres.

Între 500 și, uneori, 1.000 de persoane în fiecare zi sunt recuperate de grănicerii italieni sau de nave comerciale.

Mai multe organizații internaționale și umanitare au denunțat în ultimele zile delăsarea autorităților europene, reclamând mijloace mai multe."Este necesară o operațiune 'Mare nostrum europeană'", a declarat purtătoarea de cuvânt a HCR din Italia. Operațiunea italiană "Mare nostrum" de salvare a migranților a fost înlocuită prin operațiunea "Triton", o operațiune de supraveghere a frontierelor mult mai modestă.

Reacția Papei Francisc

"În aceste ore apar vești legate de o nouă tragedie în apele Mării Mediterane. O navă cu imigranți s-a răsturnat noaptea trecută la circa 60 de mile de țărm și sunt temeri că sunt sute de victime. Exprim cea mai puternică durere în fața unei asemenea tragedii, rugăciunile mele se vor îndrepta către cei dispăruți și familiile lor. Adresez un apel către comunitatea internațională să acționeze cu promptitudine pentru a evita repetarea unor asemenea tragedii", a spus Papa Francisc.

 

Premierul italian cere ajutorul comunității internaționale pentru rezolvarea crizei migranților


'Cerem să nu fim lăsați singuri', a declarat pentru jurnaliști Matteo Renzi după o ședință de guvern, adăugând că dorește ca o reuniune de urgență a liderilor Uniunii Europene să aibă loc în această săptămână pentru a discuta despre criza imigranților.

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN