Republicani din Congresul Statelor Unite au lansat un apel joi preşedintelui Donald Trump să condiţioneze atribuirea de noi fonduri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de demisia directorului acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe care îl acuză că a "eşuat" să răspundă la criza coronavirusului, notează AFP.
"Directorul general Tedros a eşuat în misiunea sa de a răspunde obiectiv la cea mai vastă criză sanitară mondială după ce pandemia de HIV/SIDA şi-a atins vârful la mijlocul anilor 2000", au scris, într-o scrisoare adresată preşedintelui american, 17 membri republicani ai Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanţilor.
"Recomandăm să condiţionaţi toate viitoarele contribuţii voluntare la OMS pe anul fiscal 2020 de demisia directorului general Tedros", au adăugat ei.
"Înţelegem şi apreciem rolul vital pe care OMS îl joacă în lume, mai ales în contexte umanitare dificile", a subliniat congresmenii republicani, declarând în acelaşi timp că sprijină anunţul făcut de Donald Trump la 14 aprilie de a suspenda finanţarea americană la acest organism care depinde de Naţiunile Unite.
Washingtonul contribuie cu cele mai importante fonduri la OMS, cu peste 890 de milioane de dolari plătiţi la bugetul în curs, stabilit pentru o perioadă de doi ani, au adăugat semnatarii.
Ei s-au declarat "profund îngrijoraţi" în faţa gestionării de către OMS şi Partidul Comunist Chinez (PCC) a debutului crizei coronavirusului.
"Minciunile PCC şi proasta gestionare a acestei crize de către OMS au permis ca o epidemie regională să devină o pandemie", au acuzat ei.
Potrivit Casei Albe, liderii G7 au îndemnat joi, în cursul unei video conferinţe, la "o examinare şi o reformă în profunzime" a OMS, sprijinind, totodată, criticile formulate de Donald Trump.
Specialist în paludism, microbiolog şi fost ministru al sănătăţii şi de externe al Etiopiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus este primul director african al OMS. El este, de asemenea, primul director general al OMS care a fost ales.