Procurorul general al Ucrainei a cerut Rusiei arestarea lui Viktor Ianukovici

Saturday, 07 February 2015, 17:06 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Procurorul general al Ucrainei, Vitali Iarema, a declarat, sâmbătă, că a trimis Rusiei o cerere pentru căutarea şi arestarea fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, şi a altor foşti oficiali ucraineni. Ianukovici este acuzat că a prejudiciat economia ucraineană cu aproximativ 100 de miliarde grivne (3,5 miliarde de euro) și de "uzurparea puterii",  prin abolirea reformei constituţionale din 2004, concomitent cu extinderea prerogativelor prezidenţiale şi limitarea rolului Parlamentului, relatează agenţia TASS,  în pagina electronică, citată de Mediafax. 

"Am trimis Parchetului General al Rusiei o cerere privind stabilirea locului în care se află şi arestarea lui Ianukovici", a declarat, vineri, Iarema în Parlamentul ucrainean.

Totodată, Iarema a afirmat că a fost demarată şi o investigaţie privind o grupare criminală, înfiinţată de Ianukovici cu scopul obţinerii de "câştiguri ilicite", din care au făcut parte oficiali ai ţării din perioada 2010-2014.

Statul a recuperat deja peste 500 de hectare de teren în valoare de peste un miliard de grivne (35 de milioane de grivne), inclusiv reşedinţa de lux a lui Ianukovici din Mejihiria. Anul trecut au fost restituite în total 97.000 de hectare de teren, în valoare de şapte miliarde de grivne (245 milioane de euro).

Alţi politicieni de pe listă sunt fostul premier Mikola Azarov, fostul procuror general Viktor Pşonka şi fostul şef al Serviciului de securitate Aleksander Iakimenko.

Viktor Ianukovici, în vârstă de 64 de ani, preşedinte al Ucrainei din 2010 până în februarie 2014, a fugit din Ucraina pe fondul protestelor violente înregistrate în Piaţa Independenţei din Kiev şi s-a refugiat în Rusia.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri