Mol, cea mai mare companie petrolieră din țara vecină, a transmis că situația aprovizionării cu carburanți este “critică”, pe măsură ce cererea a crescut iar populația a intrat panică.
Grupul precizează că singura soluție rămâne crearea condițiilor necesare pentru creșterea importurilor și arată că exact prețul fix impus de guvernul ungar în luna noiembrie a anului trecut (aproximativ echivalentul a 6,50 de lei pe litru) este cauza penuriei, în contextul geopolitic actual, potrivit biziday.ro.
Agențiile de presă din Ungaria mai transmit că importurile, care asigurau până în prezent aproximativ o treime din cantitatea de benzină și motorină vândută la nivel național, au scăzut considerabil, la un nivel aproape neglijabil.
În același timp, plafonul impus de UE pentru țițeiul rusesc, la un preț de 60 de dolari pe baril, intrat luni în vigoare, amenință să deterioreze și mai mult situația deja delicată a aprovizionării cu combustibil a Ungariei.
Cea mai mare rafinărie a Ungariei, Száhahalombatta, capabilă să rafineze până la 165 de mii de barili de țiței pe zi, funcționează la capacitate redusă și nu poate acoperi cererea.