Articolele din categoria EDITORIALE:

Oreste Teodorescu
Oreste Teodorescu: Marea capcană a “democrației” iliberale sau cum manipulează China lumea liberă vânzând un fals model de succes centralizat
Intrarea în era tehnologică forțează o mult mai aprofundată gândire structurală asupra forței vitale a lumii libere care este democrația. Am înțeles cu toții, din istorie că, departe de a fi perfectă, democrația rămâne totuși singura paradigmă care produce și provoacă competiție spre emancipare, progres și stabilitate socio/economico/politică.
Aglomeratie pe Valea Prahovei / Foto: Inquam Photos, Raul Giuglea
Alexandru A.: Somnul dulce al românilor - drumul spre relaxare, un calvar
Constat cu tristețe că dormim un somn luuuung și amar. Am ajuns să dormim și în mașină. Da, da. Am făcut astăzi 3 ore și jumătate de la Brașov până la ieșirea din Bușteni. Și asta cu 2 copii în mașină. Drumul până la București a însumat 6 ore și jumătate. Pe DN1, care s-a dorit a fi drum strategic, drum european și drum național. Ei bine, în astea 6 ore, m-am tot gândit cum am ajuns noi în situația asta. Cum se poate ca trecerea printr-un singur oraș de pe Valea Prahovei să provoace blocarea unui drum național și european. 
Arina Delcea
Arina Delcea: O mie de șanse ratate într-o Românie în care și condamnările sunt pe pile
Ați auzit? S-a rezolvat dosarul 10 august. Doi bărbați au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare. Este vorba despre doi din cei care au agresat-o pe jandarmeriță în Piața Victoriei, în urmă cu doi ani și jumătate. Gata. Ne-am liniștit acum. Știm că huliganii sunt pedepsiți în țărișoară. Gata. Acum putem să ne plimbăm nestingheriți pe străzi; putem să ne adunăm să protestăm, dacă ne supără ceva, fără temeri. Oare? Ce rezolvă oare decizia asta a instanței acum? Acum, adică în oricare moment înainte de condamnări pentru reprimarea violentă a manifestației de către oamenii legii, de către jandarmi înarmați cu autoritate.
Iulian Leca
Iulian Leca: O problemă mortală în Sănătate. Cazul Vlad Voiculescu
Când vine vorba despre Sănătate, primul gând care îți trece obligatoriu prin cap este să nu care cumva, Doamne ferește!, să ajungi într-un spital din România cu vreo problemă de sănătate. Dacă se mai pune și problema internării, cred că în zilele noastre mulți se roagă să mai iasă vii din spitale, de unde atâta îndrăzneală să visezi că ieși sănătos de acolo. Dacă aceasta este starea de spirit a românilor în pandemie atunci poți declara sistemul K.O. și te gândești cum repui sistemul pe picioare, dacă poți să o faci și cât timp și câți bani îți cer proiectul.
Cat de important este vaccinul anti-covid
Alexandru A.: Când prostul nu e prost destul…
Doamne, cat adevar! Acum ceva timp, vine la mine o cunostinta. Cum intra pe usa, imi lasa impresia ca a castigat la loto (cel putin!). Nu trec 10 secunde ca imi spune… “Am dat lovitura!!!”. Clar, mi-am zis… “Asta a castigat la loto!” Nu termin gandul ca ma loveste si mai tare… ”Am descoperit perpetuum mobile”. Raman blocat. Dar blocat. Imi vede fata de tamp si, incercand sa ma lumineze, incepe sa imi explice cum functiona inventia lui. 
Oreste Teodorescu
Oreste Teodorescu: Un pericol mortal pândește Occidentul
Probabil lecția fundamentală a democrației autentice a fost atât de grea, încât noi am preferat să mimăm că o înțelegem, fără să reușim să o punem în pagina așa cum ar fi trebuit. Regula de aur a capitalismului ca fundament al civilizației europene postulează dreptul fiecăruia de a trai o viață decentă, chiar de a se îmbogăți, însă nu prin jefuirea semenilor ci prin creativitate, muncă și respect față de lege.
Laurențiu Botin
Laurențiu Botin: Muștele au locul lor
E clar, s-a stabilit, am ajuns în zilele în care muștele se bagă peste stupul de albine să le învețe pe acestea cum se face mierea. Rolul muștelor este unul dat de natură, ne scapă de dejecțiile accidentale și sunt sursă de hrană într-un lanț trofic. Mai devreme sau mai târziu, muștele pier, fără să-și dea seama că în toată efemera lor existență au fost doar...muște. Poate că am fost nițel criptic, dar rândurile acestea nu sunt pentru cei care au mentalitatea insectelor despre care am făcut vorbire. 
Oreste Teodorescu: Ce aștept eu de la actuala guvernare
Oreste Teodorescu: Ce aștept eu de la actuala guvernare
Un domn foarte inteligent a spus odată: “în război, adevarul este prima victimă, cade apoi umanitatea și în cele din urmă nu câștigă nimeni!” Extrapolând puțin către diferitele bătălii politice, pornind de la conflictul taberelor din PNL, aș spune că noi, românii, suntem posedați parcă de un duh hain al eternei dihotomii, de parcă ne-am obișnuit cu energiile conflictuale și nu mai suntem capabili să ne bucurăm de libertatea păcii, exact ca biata ursoaică ținută amar de vreme în captivitate și, odată eliberată în mediul ei natural, continuă să se învârtă apatic în perimetrul cuștii sale, acum doar imaginară!
Laurențiu Botin: Nemuritorii din funcții 
Laurențiu Botin: Nemuritorii din funcții
După emisiunea de luni, mă sună unul din invitați să-mi spună că l-a sunat, prin interpuși, marele șef de la Statistică, cel despre care ai mei colegi au descoperit că știe să încaseze o sumă uriașă de bani în fiecare lună, prestând activități în comitete și comiții de parcă ziua ar avea 72 de ore. Interpușii fiind o fostă jurnalistă, așezată cuminte la comunicare la instituția cu pricina. Invitatul meu a fost sunat de fătucă cu intenția de a face rost de numărul meu de telefon, că cică să mă sune șeful să-mi explice cum pot reuși în viață. Că ce avem cu el, că e bun statistician și că de ce zicem pe un post național de banii pe care-i duce acasă omul. Că e deștept și liniștit. 
Marinela Mititelu: Cine nu crede-n Covid, de Covid piere
Marinela Mititelu: Cine nu crede-n Covid, de Covid piere
O știre m-a lăsat azi mască: actorul – care acum două luni instiga la revoltă împotriva măștii sanitare – este mort. Fix de Covid. După o boală grea și săptămâni la ATI. Ironia sorții? Joaca de-a norocul? Ghinion curat? O lecție usturătoare? Ce mai spun oare acum prozeliții anti-mască pe care și-i făcuse în ultimul an, cu predicile anti-Covid? Le dă oare de gândit moartea celebrului actor acestor oameni care iau în deșert dreptul sfânt la viață al celor din jur?
Laurențiu Botin: Pandemie, dar de prostie
Laurențiu Botin: Pandemie, dar de prostie
Salut! Eu sunt Georgel și nu miam dat bacu pentru că profa aia de romana ma inervat maxim atunci cind nea intrebat de ce oniricu se regaseste in poieziea antebelica. Vacinu nu ie bun, asa vreau astia să ne controleze. Salut, sunt Mioara, tânără pensionară, singură, îmi găsesc refugiul alături de voi, prietenii mei on-line, mulțumesc pentru asta. Mi-a spus vecina de la 3 că vaccinarea este modul în care unii vor să ne extermine. Informațiile sunt sigure, numai că nu mi-a spus exact cine a spus. Hello, ce face frații mei? Bă, nu vă vaccinați, șmecherii aștia vor să face bani, vaccinu-i apă de ploaie. Noroc cu autocorectu! Dragi compatrioți, este timpul să dezvăluim marea conspirație mondială. Firmele farmaceutice au inventat virusul și acum și antidotul, clar, există dar pe bani mulți. Conspirația pusă la cale de marii bogați ai lumii funcționează, iată cum suntem duși ca oile la tăiere.
Oreste Teodoresc
Oreste Teodorescu: Scrisoare deschisă pentru românii care s-au săturat de război pentru nimic
Preocupați excesiv de propria noastră bulă de confort, am pierdut din vedere în ultimii ani, mari teritorii ale unei Românii pe care nici nu o cunoaștem nici nu o înțelegem foarte bine, iar partidele noastre, mainstream devenite adevărate caste închise s-au mulțumit sa-și conserve propriile bazine electorale fără să facă nici cel mai mic efort de a se deschide către marele procent de nehotărâți, nemulțumiți și frustrați. Și iată că din marea tăcută dar învolburată, cineva a analizat, a adunat și în cele din urmă a articulat o platformă conservatoare, care ne-a rezervat tuturor marea supriză a intrării AUR în parlament.
Oreste Teodorescu: Apatia partidelor clasice poate transforma cetățenii în revoluționari
Oreste Teodorescu: Apatia partidelor clasice poate transforma cetățenii în revoluționari
Este în natura noastră umană căutarea unui spațiu de confort. Oamenii trăiesc în bule, ca în niște colivii ideologice unde caută să-și valideze propriul sistem de valori, este ceva firesc, toți fugim de durere și cautăm plăcere: politică, socială, mistică sau agnostică. Greșim fundamental doar atunci când ne consideram părerile convingeri și mai ales când ajungem reducționist la gândul că doar bula noastră conține adevărul pe când toate celelalte sunt fundamental greșite și atunci, fără să realizăm ne lăsam cuprinși de un dispreț suveran față de toți cei care nu ne împărtășesc ideile. Apare atunci resentimentului, frustrarea și peste noapte, ca prin farmec din cetățeni ne transformăm în Militanți și din votanți în revoluționari, convinși că doar dreptatea noastră poate schimba sistemul în bine.
Bogdan Aurescu
Românii din mai multe țări vor trebui să prezinte declarație pe propria răspundere când merg la vot. Peste 300 de secții în plus față de 2016
Bogdan Aurescu a anunțat vineri, la începutul ședinței de guvern, că românii din Italia, Franța și Spania vor fi exceptați de la restricțiile de circulație când se duc la vot. Aceștia vor trebui însă să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere. Ministrul de Externe a transmis că, față de alegerile parlamentare din 2016, numărul secțiilor de votare este cu 331 mai mare. 
UN GÂND SINCER DE ZIUA NAȚIONALĂ
Oreste Teodorescu: Un gând sincer de Ziua Națională
De obicei, de ziua națională, ne întipărim un zâmbet conformist, rostogolim fraze pompoase, facem apel la memoria glorioasă a înaintașilor, căutăm citate pline de Semnificații patriotice și uităm câteva lucruri esențiale din istoria noastră cam tristă și lipsită de glorie. În ciuda marelui nostru apetit pentru progres, prosperitate și modernitate, am fost și încă mai suntem mult în urma fraților europeni. Am pornit târziu emanciparea, pendulând dramatic între Orient și Occident, nu am reușit nici măcar astăzi să alungăm mentalitatea evului mediu din zonele rurale, ne organizăm extrem de greu, nu înțelegem foarte bine regulile și disciplina, suntem destul de Leneși și comozi și încă avem falsa impresie că participarea noastră la jocul politic are sens doar în campaniile electorale.