Salariul minim european, primele dezbateri

Wednesday, 15 January 2020, 09:18 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Comisia Europeană începe în această săptămână dezbaterile pentru un salariu minim european. Mecanismul, care vizează o remuneraţie minimă echivalentă cu 60% din salariul mediu naţional în toate ţările, face parte dintr-o serie de măsuri care va include şi crearea unei asigurări europene pentru şomaj'', potrivit Adevărul.

Scopul demersului este, potrivit sursei citate, reducerea riscului de dumping salarial pe o piaţă a muncii fără frontiere şi salvarea unei părţi din cei 110 milioane de europeni în risc de sărăcie.

Propunerea privind salariul minim creează îngrijorări  în mai multe ţări. Ţările din Europa Centrală şi de Est, cu costuri ale forţei de muncă sub medie, se tem că noul mecanism le va reduce competitivitatea. Salariul minim net anual în ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia nu atinge 5.000 de euro pe an, în Bulgaria sau România este în jur de 3.000, iar în  Germania, Franţa sau Italia depăşeşte 13.000 de euro.

Temerile țărilor din Europa Centrală și de EST sunt însă nejustificate. „Obiectivul nu este de a stabili un salariu minim comun pentru întreaga UE”, au asigurat sursele Comisiei înainte de publicarea documentului de consultare privind viitorul mecanism european.

„Orice propunere va permite stabilirea salariilor minime în conformitate cu practicile tradiţionale ale fiecărei ţări, fie prin negocieri colective, fie prin norme legale”,  mai spun sursele citate.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-15 09:34:02
Cetateanul

Este pentru naivi si prosti . Praf in ochi ! Pentru iesirea din exploatare trebuie normata munca si uniunea sa producem tot aici, in the house . Normal ca nu esti competitiv daca prin conditii demne de filmele de groaza altii si exploateaza oamenii . Cat timp omul care merge la lucru nu va avea un loc de munca stabil si un viitor financiar predictibil nu va fi bine .

Alte articole din: Ultimele Stiri