Intabularea Mării Negre e vazută ca un izvor nesecat de bani pentru stat și pentru comunitățile locale. Apa mării ar putea fi parcelată și apoi închiriată bucată cu bucată pe sume frumoase de bani.
"Pentru a putea valorifica Marea Neagra avem nevoie de aceasta intabulare. Ne dorim ca aceasta intabulare sa rezolve problema inchirierilor: bani la bugetul de stat, bani la administratiile locale - toate acestea vor rezolva o parte din economia litoralului romanesc", a afirmat Gabriel Dobrica, șef Cadastru Apele Române.
Patronii de cherhanale vor să se implice mai mult în dezvoltarea domeniului pescăresc de la malul mării, dar legea le-a stat în cale până acum. Zecile de aprobări care nu au mai venit i-au împiedicat pe o parte dintre ei în realizarea de ferme piscicole și crescătorii de scoici autentice.
"Noi avand deja taliere si pescuind la mare, avand si restaurant cu specific pescaresc, incercam sa inchidem cercul, facand si o crescatorie de midii, mai bine zis sa ne ocupam de acvacultura maritima", a declarat Matei Datcu, pescar si, totodata, patron cherhana.
Va fi și la noi ca afară, spun micii afaceriști de la malul Mării Negre. Ar putea fi construite chiar si parcuri acvatice.
"Ganditi-va ca piata de midii - daca vorbim de midii in Romania - este de cateva mii de tone, care pana acum (...) erau importate din alte tari: Bulgaria, Grecia, Italia Este bine că se începe acest demers legislativ ca să poată să concesioneze suprafețe din mare. O să vedeți că vor fi mulți doritori și vom avea și noi acvacultură marină", a adaugat Sorin Mănailă, manager de cherhana.
Potrivit autorităților, în urmă cu câțiva ani s-au mai purtat astfel de discuții la nivelul Guvernului, iar o intabulare a Mării Negre ar putea costa 50 de milioane de euro.