Unitatea medicală a anunțat marți, printr-un comunicat de presă însoțit de imagini, că intervenția a avut loc în 5 mai la Secția Chirurgie II a spitalului, fiind una deosebită atât din punct de vedere chirurgical, cât și anestezic.
„În data de 5 mai 2021, în cadrul Secției Chirurgie II a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central s-a practicat o intervenție chirurgicală deosebită, atât din punct de vedere chirurgical, cât și anestezic, ce a constat în extragerea unei formatiuni tumorale chistice gigante, cu apartenență anexială dreaptă, neglijată în context social dar și epidemiologic.
Pacienta, în vârstă de 40 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative cunoscute, s-a prezentat pentru creșterea în volum a abdomenului, cu debut de aproximativ 5 ani, însoțită în ultimele săptămâni de dureri lombare și abdominale difuze, greață și dispnee.
Aspectul imagistic CT al formațiunii a fost de masa gigantă abdomino-pelvină, cu dimensiuni de 55/35 cm, omogenă, hipodensă, neiodofilă, cu efect de masă asupra organelor intraabdominale și ascensionarea diafragmului.
Pacienta a fost internată în Secția Chirurgie II în vederea tratamentului chirurgical de specialitate.
Având în vedere vârsta tânără a pacientei și caracterele de benignitate ale formațiunii – biologic, imagistic și intraoperator, cât și evoluția lentă a bolii, s-a decis practicarea anexectomiei drepte cu tumorectomie, sub anestezie generala.
Intraoperator, s-a evidențiat formațiunea chistică gigantă (55 cm diametru, 40,7 kg), cu conținut seros si apartenență anexiala dreaptă, cu compresie asupra vaselor mari, vaselor mezenterice, ureterului drept- cu ureterohidronefroza dreaptă și împingerea întregii mase viscerale în hipocondrul drept și interhepatofrenic, tumora având flancul lateral în contact cu apendicele cecal și numeroase aderențe intraabdominale. Formațiunea a prezentat o capsula relativ groasă si a fost extrasă in integrum. Tumora a fost puncționată și trimisă la examenul histopatologic care a confirmat alegerea făcută (chistadenom seros – dr. Florina Vasilescu, medic primar anatomopatolog). Demn de menționat este caracterul rarissim al dimensiunilor și greutății formațiunii (aproape jumătate din greutatea preoperatorie de 91kg a pacientei).
Intervenția a durat aproximativ 2 ore, iar în timpul acesteia s-a solicitat consultul de chirurgie plastică (Lt. medic Ionuț Guzgan, medic specialist), în vederea reconstrucției peretelui abdominal și s-a decis realizarea abdominoplastiei într-o altă intervenție, după recuperarea pacientei.
Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea pana la suprimare a drenajului peritoneal și preaponevrotic și reluarea progresiva a tranzitului și a tolerantei digestive. mobilizarea treptată și stabilizarea volemică în contextul decompresiei patului vascular. Pacienta a fost externată în stare bună, cu plagă de aspect normal, în curs de vindecare”, conform Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.
Echipa operatorie a fost constituita din Col medic dr. Costin Dutu, medic primar chirurgie generala, Madalina Vlad, Ioana Florea si Dragos Stanciu, medici rezidenti chirurgie generala, iar echipa anestezica din medic dr. Adrian Zaciu, medic primar ATI, medic Lorina Nita și Cătălina Ciontu, medici rezidenți ATI.