La sondajul la care au participat 2.000 de britanici, 89% dintre respondenţi au afirmat că sunt îngrijoraţi de modul în care criza costului vieţii va afecta ţara în următoarea perioadă, în timp ce 83% au spus că sunt îngrijoraţi de propria lor situație financiară.
Jumătate din britanicii cu salarii mai mici, sub 20.000 de lire sterline pe an, sunt ”foarte îngrijoraţi” de cum se vor descurca în acest an, în timp ce doar 2 din 5 cu venituri mai mari de 55.000 de lire au această temere, potrivit CNBC.
Probleme mari au și școlilele, care sunt nevoite să reducă porțiile de alimente și să aleagă inregidiente mai ieftine și mai proaste calitativ, din cauza scumpirilor.
Starea de îngrijorare a fost transmisă și de guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, care chiar și-a exprimat regretul, în fața Comisiei pentru Finanţe din Camera Comunelor, că a fost "apocaliptic pentru un moment, dar aceasta este o preocupare majoră”.
Pe de altă parte, manageri din industria alimentară au opinat că termenul ”apocaliptic” este totuși exagerat.
Portul Constanța și transportul feroviar din România, elemente cheie în asigurarea alimentării cu cereale
Ucraina, văzută ca fiind ”coşul de pâine al Europei”, nu a putut exporta cereale, îngrăşăminte şi ulei vegetal în timpul conflictului, în timp ce luptele continue au distrus o parte din noile culturi.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat deja că analizează cum să îmbunătăţească lanţurile de aprovizionare cu alimente şi să ocolească restricţiile la export, un element cheie fiind portul Constanța.