Pe lista de nemulțumiri a lui Tăriceanu se află "numărul scăzut de doamne din acest Cabinet".
”A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic.
Sigur, echipa guvernamentală o face premierul și el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituțiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezența femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporția dintre femei și bărbați. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susțin înființarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporțională trebuie încurajată.
O altă observație ține de numirea de la Ministerul Apărării. Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcția de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar șeful oștirii, mi se pare o greșeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privința angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ.
Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălțimea misiunii lor, când sunt delegitimate. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situație și nu cred, în consecință, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele și neintenționate.
Însă, repet, decizia privind echipa guvernamentală aparține premierului desemnat. Sper ca lipsa de experiență a membrilor Cabinetului să fie compensată de entuziasm și de bune intenții”, a scris Tăriceanu pe Facebook.