SUBVENŢII AGRICOLE de 5 MILIOANE de EURO, primite de biserici şi mânăstiri.Ce trebuie să demonstreze

Wednesday, 02 April 2014, 16:39 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Anul trecut, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au depus cereri unice de plată pe suprafaţă 2.315 instituţii de cult, din care 217 mănăstiri, 2.071 parohii şi 27 alte instituţii de cult sau religioase, pentru suprafaţa agricolă totală de 23.853 hectare.

Pentru această suprafaţă, APIA a autorizat plăţi totale în valoare de aproape 4,9 milioane de euro, din care numai plata unică pe suprafaţă SAPS însumează 2,9 milioane de euro.

"Pe această cale dorim să atragem atenţia acestei categorii de fermieri că, începând cu anul 2015, este necesar să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obţine plăţi pe suprafaţă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituţiile de cult trebuie să aibă în obiectul de activitate activităţi agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfaşoară propria activitate agricolă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

Ministerul Agriculturii va pregăti în acest an o "listă neagră", care va include fermierii inactivi şi instituţiile care deţin terenuri şi care primeau subvenții, astfel încât aceştia să nu mai beneficieze de plăţile pe suprafaţă, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel încât nu mai pot beneficia de plăţi directe decât acei fermieri care înregistrează şi lucrează în agricultură. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu ştiu care din Bucureşti sau din alte zone care până acum cel puţin pe pajişti, pe administrarea corectă în bune condiţii agricole şi de mediu a pajiştilor, primeau aceste plăţi directe", a spus ministrul.

El a explicat că, nefiind fermieri activi, aceste instituții şi fermieri vor figura pe "o listă neagră" şi nu vor mai putea primi plăţile pe suprafaţă. Ministrul a afirmat că lista va fi definitivată în acest an, perioadă în care va fi definit şi conceptul de "fermier activ".

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE