Spionaj. Angajat la Finanţe a accesat ilegal zeci de conturi de politicieni, ziarişti şi afacerişti

Thursday, 26 February 2015, 11:07 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Funcţionar al SPFL Ploieşti din anul 2005, Adrian Năescu avea ca atribuţii de serviciu accesarea unui număr limitat de roluri fiscale, situaţii financiare ale persoanelor fizice şi juridice din oraş în care este ţinută evidenţa taxelor şi impozitelor pe terenuri şi clădiri achitate de respectivii contribuabilii, dar şi situaţia amenzilor sau a restanţelor financiare, scrie Adevarul.ro.

Depăşirea atribuţiilor de serviciu, respectiv accesarea unor roluri fiscale altele decât cele desemnate de SPFL, a fost descoperită de superiorii funcţionarului la o verificare de rutină, realizată periodic prin sondaj. Aşa s-a aflat că Adrian Năescu a accesat în 2014 zeci de conturi fiscale ale unor ziarişti, politicieni, oameni de afaceri şi firme din oraş, precum şi personalităţi locale. Cercetat disciplinar, acesta a justificat demersul prin faptul că „a avut curiozităţi”.

Potrivit legilor în domeniu, Adrian Năescu a fost sancţionat cu o tăiere de salariu de 10% pe o perioadă de trei luni şi a fost mutat disciplinar la un alt compartiment al SPFL, unde nu mai are atribuţii de verificare de conturi fiscale. “Sancţiunea aplicată este singura pe care o putem da potrivit legii, dar pentru că nu am fost lămuriţi dacă respectivele informaţii au fost date sau nu mai departe şi dacă acţiunile sale au avut sau nu şi o finalitate, am sesizat parchetul pentru cercetări amănunţite”, ne-a spus Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploieşti.

Adrian Năescu va fi cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.
Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL