Alexandru Rafila, vicepreședinte al Camerei Deputaților, consideră că mutarea paturilor de la spitalele de stat către cele private nu reprezintă decât o modalitate de finanțare a acestora din urmă. Asta pentru că spitalul privat beneficiază de două modalități de a face bani: de la buget și prin coplata pacienților.
„Pe măsura ce se promovează introducerea coplății în spitale cu sume care nu mai sunt limitate, ci la discreția operatorului privat, vor crește cheltuielile cu sănătatea. Efectul asupra pacientului înseamnă limitarea accesului acestuia la servicii medicale. Singurul lucru ca să eviți astfel de situții este îmbunătățirea sistemului de asigurări, să introduci deducerea și să limitenzi costurile pentru spitalul privat, dacă banii sunt de la stat. În mod evient este vorba de o „îmbunătățire” a modului de finanțare a sistemului privat. E normal să existe servicii private de sănătate, dar nu trebuie ca acestea să fie în detrimentul sectorului public. Nu trebuie să afeceteze, în timp, accesul pacienților la servivii de sănătate. De ce discutăm doar de servicii medicale private și nu de extinderea medicinei de familie, privată și ea. Trebuie să reducem presiunea pe spitale prin servicii medicale în apropierea domiciliului. Oamenii nu au unde să se adreseze și se duc la spital, mai mult, trebuie să aibă bani și pentru coplată. Serviciile de asistență medicală primară nu au crescut și încă avem 500 de localități fără medic de familie, dar facem o așa-zisă reformă prin creșterea coplății”, a declarat medicul Rafila.
Ioana Stancel, specialist în sănătate publică, spune că statul trebuie să ofere servicii medicale sociale, pentru că nu multă lume își permite să meargă la privat.
„Dacă nu au acces la stat, merg la privat, dacă au bani, dacă nu, rămân acasa și se roagă la Dumnezeu. Pe termen lung există specialități mai profitabile, iar acestea ar putea deveni monopol privat. Ei pun coplata la un nivel foarte mare, ceea ce nu este normal. Serviciile rivate sunt excelente, dar statul trebuie să-și păstrează capacitatea de a oferi servicii sociale. Am susținut ca această agenție ar trebui să faca parte din Ministerul Dezvoltării. Tot ce înseamnă infrastructură medicală ar trebui să fie la ei. Ministerul Sănătății are ca obiectiv politici de sănătate, nu de infrastructură. După ce sunt construite pot trece la Sănătate. Altfel, înseamnă duplicare și sunt satisfăcute interese de grup mic. Avem o discrepanță care va scinda societatea. Sistemul de stat nu poate fi competitiv cu cele private, pentru că sunt construite acum mai bine de 50 de ani, față de unele ridicate acum 4-5 ani”, conchide specialista.
Radu Țincu medic ATI la Spitalul Floreasca este de părere că România are nevoie de un sistem de spitale de stat pentru a răspunde centralizat și coorodnat la evenimente neprevăzute precum criza sanitară generată de pandemie.
„E nevoie de un sistem de stat de sănătate, pentru că în situații de urgență sanitară avem nevoie de un răspuns centralizat și coordonat de stat. În ultimi ani finanțarea a crescut, dar serviciile medicale au scăzut. Iar asta pentru ca au crescut salariile, au fost renovate spitale. Toți acești bani nu se regăsesc în calitatea actului. Este evident că sistemul privat va avea bani dubli de finanțare, situație în care sitemul de stat va rămâne în urmă. Privații primesc sume și de la stat și prin coplată. Cei care au venituri mici nu vor putea ajunge prea des la spitale particulare. Niciodată nu am trecut de stadiul de machetă la spitale noi. Sunt proiecte ce pot fi implementate fără altă structură. Birocrația a crescut exponențial și sufocă spitalele. Asta chiar dacă spitalele nu au statisticieni sau experți. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească modalitatea colaborării dintre stat și privat. Dacă pacientul dezvolta complicații, este trimis automat la stat. Iar aici se creează un dezechilibru, pentru că spitalul privat ia banii, dar nu tratează complicații. Dezechilibrele se vor crea pe mai multe paliere. Dacă merg pacienți mulți către privat, statul va rămâne foarte mult în urmă. Modernizarea sistemului sanitar de stat nu se va face dacă banii din asigurările de sănătate vor merge la privat”, conchide medicul specialist.
Mario De Mezzo spune că această „mutare” a spitalelor de la stat la privat se va face în timp și este limitată la cel mult 10%.
„Vorbim de o plafonare, pentru că OUG era ca această creștere să fie de 10% către spitalele private. Această creștere nu se face că decid eu. Există o comisie locala formată din casa de asigurări de sănătate și DSP. Tu ceri paturi, iar ei evaluează și pot aproba sau respinge creșterea numărului de paturi. Suma pe care statul o plătește este aceeași și la stat și la privat. Și spitalele de stat au finanțare multiplă. Coplata pacientului este în mod transparent și după ce este informat. Această creștere se face în cel mult 1,5 ani. Anvelopa de paturi va fi aceeași. Asta nu exclude ca anul viitor să se negocieze o anvelopă mai mare”, concluzionează liberalul.