Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

PSD nu taie supraacciza lui Ponta de 7 eurocenți. Cât vor plăti șoferii români la pompă

Tuesday, 13 December 2016, 16:35 Sursă: REALITATEA.NET

Șoferii români primesc o lovitură puternică după ce Guvernul a anunțat că amână, la propunerea șefului PSD, Liviu Dragnea, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la litrul de benzină și motorină, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Guvernul amână tăierea a trei taxe, la cererea lui Liviu Dragnea

Șeful PSD a introdus un neadevăr în explicarea motivelor pentru păstrarea supraacizei la carburanți. Liviu Dragnea afirmă că "preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice", situație care nu corespunde realității.

Petrolul a explodat pe piețele internaționale în ultimele zile și a atins o valoare record pentru ultimele 18 luni. Este de așteptat ca trendul ascendent al scumpirii barilului de petrol să continue, după ultimele acorduri între statele producătoare de țiței.

Preţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimul an şi jumătate

Dacă supraaciza de 7 eurocenți ar fi fost eliminată și TVA-ul redus cu un punct procentual, conforma Codului Fiscal în vigoare, benzina și motorina urmau să se ieftinească cu aproximativ 50 de bani pe litru (aproximativ 11 eurocenți), deci cu aproximativ 10%.

Această diminuare de preț ar fi compensat creșterile de cosuri la pompă induse de explozia petrolului și i-ar fi ajutat pe români să nu simtă noile scumpiri care sunt inevitabile după acordurile din cadrul OPEC.

În plus, au fost anunțate și alte scumpiri pe carburanți pentru anul viitor. Autorităţile ar putea lua în calcul să înlocuiască timbrul de mediu, declarat ilegal de Tribunalul de la Bruxelles, cu o taxă pe consumul de combustibil, care să fie de aproximativ 2 lei pe fiecare plin, la care să se adauge o impozitare diferenţiată a maşinilor în funcţie de norma de poluare a motorului.

În aceste condiții, este foarte posibil să vedem din nou prețuri de peste 6 lei la litrul de combustibil în primele luni din anul viitor. Deja în ultimul trimestru benzina și motorina a sărit de la 5,1-5,2 lei/litru către 5,3-5,5 lei/litru.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL