Pete pe dinți: de ce apar?
Toți ne dorim o dantură impecabilă și un zambet frumos, însă în timp, dinții își pot pierde din luminozitate din mai multe motive. Unele cauze nu pot fi controlate, de exemplu înaintarea în vârstă sau accidentele din copilărie care pot perturba dezvoltarea smalțului dentar, însă altele pot fi prevenite sau chiar îndepărtate prin schimbarea obiceiurilor de viață, scrie divahair.ro.
Tipuri de pete pe dinți
Stomatologii au identificat trei categorii principale de pete pe dinți:
- Pete dentare extrinseci
Acestea sunt petele care apar pe suprafața dintelui, atunci când reziduurile pigmentate din alimente sau băuturi se acumulează în pelicula de proteine care acoperă smalțul dinților. În general, pentru a scăpa de acest tip de pete pe dinți trebuie să apelezi la o curățare dentară regulată și la periajul dinților cu o pastă de dinți cu efect de albire.
- Pete dentare intrinseci
Acestea sunt petele care apar atunci când particulele care cauzează pete trec prin exteriorul dintelui și se acumulează în smalț. Petele intrinseci sunt mai dificil de îndepărtat, necesitând albire cu produse chimice (fie la cabinetul stomatologic, fie la domiciliu).
- Petele dentare legate de vârstă
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, țesutul central al dinților, dentina, se îngălbenește și astfel dinții se decolorează. La acest lucru se adaugă faptul că smalțul dintelui se subțiază, permițând dentinei să se vadă.
Cauzele petelor de pe dinți
Așadar, principalele motive pentru care apar pete pe dinți includ:
1. Anumite alimente/băuturi:Cafeaua, ceaiul, cola, vinul și unele alimente bogate în amidon, cum ar fi pastele sau cartofii pot păta dinții. Tutunul (fumatul sau mestecatul tutunului) este, de asemenea, responsabil pentru apariția petelor pe dinți.
2. Igienă dentară slabă: Folosirea necorespunzătoare a periuței de dinți și a aței dentare contribuie la decolorarea dinților.
3. Anumite afecțiuni medicale: Orice boli care împiedică dezvoltarea normală a smalțului dentar și a dentinei, radiațiile, chimioterapia, infecțiile apărute în timpul sarcinii pot afecta culoarea albă a dinților.
4. Anumite medicamente:Antibioticele tetraciclină și doxiciclină pot afecta formarea smalțului la copiii sub 8 ani, iar antihistaminicele, medicamentele antipsihotice și antihipertensive pot păta dinții la adulți. De asemenea, clătirea și spălarea cu apă de gură care conține clorhexidină și clorură de cetilpiridiniu pot afecta strălucirea naturală a dinților.
5. Unele lucrări dentare:Restaurările cu amalgam, în special materialele care conțin sulfură de argint, pot da un aspect închis dinților.
6. Folosirea unei cantități prea mari de fluor în timpul formării dinților: Nivelul ridicat de fluor din apă sau utilizarea excesivă a produselor cu fluor pot provoca fluoroză, care arată ca niște pete albe pe dinți.
7. Accidente: Orice accidente prin care copiii mai mici de 8 ani sunt loviți în gură (în timpul sportului, la joacă, căzături, etc) pot perturba formarea smalțului. Astfel de traume fizice pot decolora și dinții adulți deoarece impactul violent poate duce la scăderea fluxului de sânge către dinte sau poate afecta nervul.
Cum elimini petele de pe dinți?
În general, discuțiile despre cât de albi trebuie să fie dinții sunt subiective. Inclusiv medicii stomatologi pot să nu se pună de acord atunci când evaluează albul dinților unui pacient. Totuși, dacă plănuiești să-ți albești dinții, este important să discuți cu un specialist. Acesta îți va spune dacă petele sau decolorarea dinților sunt cauzate de factori ai stilului de viață sau reprezintă o problemă de sănătate dentară. În ambele cazuri, doctorul îți va indica care este cel mai bun tratament pentru albirea dinților.
Albire profesională
Există diverse produse și proceduri profesionale pe care le folosesc medicii stomatologi pentru îndepărtarea petelor de pe dinți. În general, se aplică o soluție de peroxid de hidrogen și se poate folosi căldura cu o lumină specială pentru a accelera procesul de albire.
Alte metode profesionale de albire a dinților sunt:
1. Lipirea dentară.Aceasta este o procedură prin care medicul aplică o rășină albă pe dinte și o întărește cu o lumină specială de polimerizare.
2. Coroanele dentare.Acestea sunt folosite în cazul dinților deteriorați.
3. Fațetele dentare.Acestea sunt plăci de porțelan, concepute pentru a acoperi partea din față a dinților. Fațetele sunt fragile (de grosimea unei unghii false) și se pot sparge dacă muști din alimente dure.
Albirea dinților acasă
Specialiștii recomandă albirea dinților într-un cabinet stomatologic. Potrivit Asociației Stomatologice Americane, nu toate metodele homemade de albire a dinților funcționează și, unele dintre ele nici nu sunt sigure. Sfatul stomatologilor este să întrebi un medic înainte de a folosi orice modalitate de albire, inclusiv remediile naturale, benzile sau pastele speciale de albire din comerț.
Stomatologii recomandă să NU încerci acasă următoarele ”trucuri”:
- Nu folosi soluții pe bază de acid pentru îndepărtarea petelor de pe dinți (lămâie, portocale, oțet de mere) deoarece tot ce este acid dăunează smalțului dinților.
- Nu folosi cărbune activat sau pastă de bicarbonat de sodiu. Acestea nu s-au dovedit eficientă sau sigure pentru albirea dinților. Ba mai mult, bicarbonatul de sodiu este o substanță abrazivă care poate uza smalțul dinților.
- Nu folosi uleiuri precum uleiul de cocos sau condimente precum turmeric. Potrivit Asociației Stomatologice Americane, nu există nicio dovadă că aceste ingrediente vă pot reda strălucirea dinților.
Iată ce recomandă, în schimb, specialiștii să faci acasă:
- Spală-te pe dinți timp de 2 minute, de 2 ori pe zi (dimineața și la culcare)
- Alege o pastă de dinți aprobată de dentist
- Folosește ața dentară zilnic
- Redu consumul de alimente și băuturi care pătează dinții, precum: cola, cafea, ceai și vin roșu
- Bea apă și clătește-ți gura după băuturi care conțin acid și/sau care pot păta
- Renunță la fumat
Așadar, petele pe dinți pot apărea din mai multe motive, însă, din fericire, unele pete pot fi prevenite și îndepărtate. Discută cu medicul specialist pentru a stabili care este cea mai bună opțiune pentru albirea dinților.