Delegaţii ale Israelului şi Hamas erau aşteptate să sosească, duminică, la Cairo, au declarat două surse de securitate din Egipt, deşi o altă sursă informată privind negocierile a declarat că Israelului nu va trimite o delegaţie până când nu va primi o listă completă a ostaticilor care mai sunt în viaţă.
Speranţele privind prima pauză a luptelor din noiembrie încoace au crescut, săptămâna trecută, după o rundă anterioră de discuţii mediate de Qatar şi Egipt la Doha şi indicii de la preşedintele SUA Joe Biden că un acord este aproape.
Un oficial din SUA a declarat, sâmbătă, că a fost stabilit un cadru pentru o pauă de şase săptămâni în ceea ce priveşte luptele, cu acordul Israelului, şi că acum depinde de Hamas să accepte să elibereze ostaticii pe care îi ţine în Gaza de la atacurile sale din sudul Israelului, din 7 octombrie.
”Drumul către o încetare a focului, chiar acum, la această oră, este direct. Şi există o înţelegere pe masă. Este o înţelegere-cadru. Israelienii au acceptat-o mai mult sau mai puţin”, a declarat oficialul reporterilor. ”Responsabilitatea acum este a Hamas”, a spus el.
Biden a afirmat că speră ca o încetare a focului să fie în vigoare până la postul musulman de Ramadan, care începe în 10 martie.
Biden şi alţi lideri mondiali se află sub o presiune în creştere pentru a uşura situaţia tot mai disperată a palestinienilor, după cinci luni de război şi blocadă israeliană în Gaza. Naţiunile Unite afirmă că un sfert din populaţie – 576.000 de oameni – se află la un pas de foamete.
Autorităţile de sănătate din Gaza au afirmat că forţele israeliene au ucis 118 oameni în încercarea de a ajunge la un convoi cu ajutoare în apropiere de Gaza City, joi, generând o revoltă globală privind catastrofa umanitară. După o zi, Biden a anunţat planurile ca SUA să paraşuteze, sâmbătă, ajutoare, fiind implicate şi forţele iordaniene.
Alte ţări, între care Iordania şi Franţa, au desfăşurat deja operaţiuni de paraşutare de ajutoare în Gaza.
Catastrofă umanitară
SUA a cerut, de câteva luni, Israelului să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, însă Israelului a continuat să se opună. Unii experţi afirmă că a fi obligat să recurgi la paraşutări costisitoare şi ineficiente reprezintă cea mai recentă demonstraţie a influenţei limitate a Washingtonului asupra guvernului condus de Benjamin Netanyahu.
Israelul neagă restricţionarea de ajutoate umanitare pentru civilii din Gaza.
Armata SUA a paraşutat 38.000 de pachete cu alimente deasupra Gaza, mult mai puţin faţă de asistentaţ de care au nevoie cei 2,2 milioane de oameni din acest teritoriu. Autorităţile din SUA au afirmat că aceasta a fost prima livrare din cadrul unor încercări susţinute.
Israel dispută bilanţul morţilor anunţat de Ministerul Sănătăţii în catastrofa privind convoiul umanitar şi susţine că majoritatea victimelor au fost călcate în picioare sau lovite de maşini.
Israelul a lansat ofensiva ca răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie, când militanţii au trecut graniţa din gaza, omorând 1.200 de persoane şi răpind alte 253, potrivit cifrelor din Israel.
Atacurile au devastat gaza. Mare parte din enclava condusă de Hamas a fost transformată în ruine şi peste 30.000 de oameni au fost ucşi şi zeci de miii răniţi, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.
Luptele erau în toi în primele ore ale zilei de duminică, iar locuitorii au relatat despre sunetul unor bombardamenteintense şi că tancurile avansează spre Khan Younis, un oraş din sudul Fâşiei Gaza.
În jurul Rafah, un alt oraş din sud unde peste un milion de palestinieni au căutat refugiu, la graniţa cu Egiptul, autorităţţile afirmă că 25 de persoane au fost ucise, sâmbătă şi duminică dimineaţă. Între victime se află 11 persoane care au murit în urma unui atac aerien al Israelului care a lovit un cort, în apropierea unui spital, şi alte 14 dintr-o familie, care au murit când casa lor a fost lovită.
Hamas nu s-a îndepărtat de poziţia sa potrivit căreia un armistiţiu temporar trebuie să fie începutul unui proces spre încheierea războiului, au afirmat surse egiptene şi un oficial Hamas.
Cu toate acestea, sursele egiptene au afirmat că au fost oferite asigurări Hamas că termenii unei încetări permanente a focu,lui vor fi elaboraţi în fazele a doua şi a treia ale acordului. Durata pauze iniţiale de circa şase săptămâni a fost agreată, au spus sursele.
Nici Hamas, nici Israelul nu au răspuns solicitărilor de a comenta.