În seara zilei de 10 aprilie, în urmă cu mai bine de 18 ani, procurorul Cristian Panait a murit după ce s-a prăbușit în gol de la terasa apartamentului în care locuia. Ultimul care l-a văzut în viață a fost nimeni altul decât Victor Ponta, care, fix în acel moment era în vizită la Panait.
În rechizitoriul întocmit de procurorul care a cercetat moartea violentă a lui Panait scrie că varianta sinuciderii sau a accidentului nu se poate proba din declarațiile martorilor. În concluzie, singura variantă rămânea omuciderea. Pe lista suspecților din dosar exista un singur nume: Victor Ponta, de profesie procuror, coleg atunci cu victima. Un aspect deosebit din dosar este și declarația mătușii lui Cristian Panait.
”Cristi m-a anunţat, când s-a întors de la serviciu, în jurul orei 17.00, că va avea o vizită şi să nu mă sperii dacă aud scandal. A zis: Ori eu, ori ei! A specificat că vrea să lămurească nişte probleme de viaţă şi de moarte cu un coleg şi a spus numele Ponta. Mi-a cerut să le pregătesc o cafea şi, dacă se poate, ar fi mai bine să nu asist la discuţii. În jurul orei 17:30 a venit musafirul aşteptat, iar eu, conform înţelegerii cu Cristi, am plecat în vizită la o vecină”.
Câteva ore după această discuție, Panait zăcea întins pe asfalt. Mătușa a fost alertată de vecinii din bloc că nepotul ei a căzut de la etaj. Potrivit presei de atunci, martorii au spus că ultimele cuvinte ale lui Panait ar fi fost: „câinele ăsta de Ponta m-a omorât”. Apoi a intrat în comă. A fost dus la Spitalul Clinic de Urgență din București, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el, iar în jurul orei 20:30 a fost declarat decesul.
Procurorul care a decis începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta a fost pensionat imediat de ministrul Justiției de la acea vreme, Rodica Stănoiu. Un alt procuror a preluat cazul, însă, la ordinele procuroului Ilie Botoș, prieten cu Adrian Năstase, ar fi măsluit probele, astfel încât să pară că totul a fost o simplă sinucidere. În același an, ca o recompensă, Ponta era numit șef al corpului de control al premierului Năstase.
Moartea lui Cristian Panait ar fi fost comandată, potrivit presei de la acea vreme, din pricina unui dosar care îl viza pe procurorul Alexandru Lele. Panait era convins că Lele este nevinovat și, în ciuda presiunilor la care era supus, a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Lele. În aceeași perioadă, unul dintre sponsorii principali ai lui Adrian Năstase fusese arestat chiar de Alexandru Lele.
În 2002, procurorul declara într-o emisiune în care a fost invitatat că știa că Panait nu va avea drum lung ca procuror și că era manipulat.
Alexandru Lele: ”În timpul acestei anchete era prezent procurorul Păun care a ținut să precizeze că nu participă la ancheta dl Panait și că dânsul doar îl supraveghează. În timpul discutiilor, practic, Panait solicita încuviințarea procurorului Păun din priviri, iar când ajungeau iar la momente mai delicate ieșeau împreună afară și se consultau”.
Cristian Panait avea în lucru și alte dosare care vizau nume grele din România anului 2002. Soția lui Adrian Năstase era cercetată după ce într-un cont bancar pe care îl deținea au apărut 400 de mii de euro, bani care nu puteau fi justificați. Alte dosare la care lucra procurorul erau legate de cazul lui Ovidiu Tender. Acesta era acuzat de spălare de bani. O altă anchetă o viza pe Rodica Stănoiu, ministru al justiției la acea vreme. Suspiciunea: trecerea ilegală a unei case din domeniul public către Petrom.
Imediat după moartea lui Panait, dosarele pe care le instrumenta procurorul i-au fost date chiar lui Victor Ponta, care, la scurt timp, a fost numit șef de control guvernamental.