Locuințele inteligente sunt, deci, cele dotate atât cu dispozitive ”smart” tradiţionale - de tipul laptop, tabletă, telefon, PC -, cât şi de generaţie nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuinţă, console de jocuri, frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat conectate la internet, întrerupătoare şi instalaţii de iluminat, prize sau senzori de mişcare, conform unui studiu Bitdefender, citat de agerpres.ro.
Televizorul smart este prezent în multe dintre locuinţele inteligente de la oraş, fiind cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop şi tabletă, dar şi cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiţionale desktop, camere de supraveghere a bebeluşilor şi ceasuri inteligente.
Potrivit Bitdefender, patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puţin de o treime folosesc o soluţie de securitate menită să îi protejeze de ameninţări informatice.
”Deşi utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre proprietarii acestora spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulţi invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu ştiu cum (23%) sau nu înţeleg rostul acestor update-uri (18%)", arată sursa citată.
Locuințele inteligente sunt predispuse la numeroase riscuri de securitate, în absenţa oricăror forme de protecţie, atrage atenția Bitdefender, printre care furt de date personale, invadarea vieţii private sau atacuri informatice transfrontaliere.
"Chiar dacă televizoarele inteligente sunt printre cele mai populare dispozitive smart din România, utilizatorii uită frecvent că acestea sunt la fel de vulnerabile ca orice alt telefon sau laptop, aşadar necesită actualizări ale sistemului de operare la intervale regulate, parole complexe şi soluţii de securitate. Odată compromise, aceste dispozitive pot crea prejudicii importante utilizatorilor, cel mai grav fiind acela că pot deveni instrumente de supraveghere situate tocmai în mijlocul familiei", spun cei de la Bitdefender.