Primul audiat în comisiile parlamentare a fost Marcel Boloș, ministrul propus pentru Fonduri Europene. Flancat de Raluca Turcan și Ludovic Orban, acesta și-a început alocuțiunea cu activitatea sa de până acum, punând accent pe perioadele în care a lucrat în domeniul fondurilor structurale. Primul său loc de muncă a fost la Primăria Oradea, în 1993.
”Am fost directorul Direcției de Fonduri europene și am coordonat această activitate timp de 4 ani. Am construit un portofoliu de 77 de proiecte europene. Înțeleg care sunt greutățile pe care le au beneficiarii”, și-a început acesta discursul.
Marcel Boloș a prezetat și măsurile care sunt parte din programul de guvernare.
Membrii Comisiilor pentru Afaceri Europene reunite ale Parlamentului au admis, nominalizarea lui Ioan Marcel Boloş pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, cu 21 voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 6 abţineri.
Audierile nu au fost lipsite de intrigi. A fost un schimb de replici la audierea ministrului propus pentru fondurile Europene. Dan Barna a ținut să-i reamintească ministrului Teodorovici problemele din mandatul său. Nici fostul ministru nu a fost mai prejos și i-a dat de fiecare dată replica.
Eugen Teodorovici a spus, spre amuzamentul sălii, când Dan Barna a facut referire la cum va arata Romania: `Mai bine fără tine'. Barna a spus că Teodorovici este un `arhitect de anvergura mondială'. `Aici sunt de acord cu tine', a răspuns Teodorovici. Barna a mai zis că speră ca transparența guvernului în cazul proiectelor sale cu fonduri europene, documente care au stat la baza anchetei Rise Project ”care a dovedit nimic”.
Procedura legală cu privire la cazul Barna impune o anumită transparenţă în relaţia cu organele de cercetare, iar cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere pentru clarificarea oricăror aspecte ce ţin de astfel de situaţii, a declarat marţi, la audierea în comisiile de specialitate, ministrul propus al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.
Ministrul propus a obţinut, în 2017, certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza „Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor”, Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.
Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector – Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef – Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv – Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), Director General, Coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017).
Bogdan Gheorghiu: ”Obiectivele ministeriatului meu sunt pe termen scurt şi mediu”
Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a afirmat marţi că obiectivele ministeriatului său sunt pe termen scurt şi mediu, în condiţiile în care guvernul PNL este unul de tranziţie.
"Actualul guvern PNL este unul de tranziţie, până la declanşarea unor eventuale alegeri anticipate sau până la alegerile la termen care vor avea loc peste aproximativ un an, astfel că obiectivele ministeriatului meu sunt pe termen scurt şi mediu. Faptul că astăzi sunt al cincilea ministru audiat în ultimii cinci ani reflectă faptul că acest portofoliu este unul foarte dificil", a declarat, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament, Bogdan Gheorghiu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Culturii în Guvernul Orban.
Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a trecut de audieri. Acesta a obținut 14 voturi pentru și patru împotrivă, anunță România TV.
Ministrul propus de PNL la Apărare, Nicolae Ciucă, a primit aviz favorabil după audierea în comisiile parlamentare de Apărare.
Pe lânga partidele care sprijină cabinetul Orban, Ion Mocioalcă și Georgian Pop de la Pro Romania au votat si ei pentru. Ciuca a primit 18 voturi pentru, 6 contra si o abtinere.
Marcel Vela, propus ministru de interne, a ajuns în fața comisiei.
El a declarat că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat de urgență deoarece faptul că este ținut secret creează o stare de neîncredere în rândul populației.
”Toți membrii comisiilor de apărare au avut la dispoziție raportul. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot să spun ce e în raport, pot să spun ce nu este. Faptul că se ține secretizat, creează o stare de neîncredere în populație. Raportul trebuie desecretizat cât mai repede. Românii trebuie să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte. Jandarmeria trebuie reabilitată în ochii lumii, după 10 august jandarmeria este văzută cu o pată pe ea”, a declarat Marcel Vela.
Marcel Vela, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate: 17 voturi pentru, 10 contra.
În comisiile de specialitate au ajuns și miniștrii propuși pentru Agricultură și Mediu. Adrian Oros și Costel Alexe dau testul oral în fața parlamentarilor.
Costel Alexe: ministrul propus al Mediului: Voi fi împotrivă să avem activităţi în arii protejate, Delta Dunării şi păduri
”Voi fi împotriva unor activităţi în arii protejate, Delta Dunării sau în păduri”, a declarat Costel Alexe.
"Sunt liberal, aşa că de mâine nu trebuie să existe niciun dubiu că voi fi împotrivă să avem activităţi în arii protejate, Delta Dunării sau păduri. Îmi doresc să avem activităţi care să conserve mediul înconjurător. Astăzi, reparăm o greşeală prin comasarea domeniilor de mediu, ape şi păduri. Sunt conştient că societatea românească nu mai are răbdare, iar noi suntem obligaţi să rezolvăm problemele de mediu în limita mandatului şi competenţelor pe care le avem. Vom face o analiză amănunţită a situaţiei şi îmi iau angajamentul că, la finalizarea acestei analize, vă voi voi transmite această analiză. Înainte de asta, putem vorbi despre ce se vede cu ochiul liber. O resimt cei din societatea românească. Sunt multe probleme de mediu pe care cetăţenii acestei ţări le resimt", a afirmat ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Costel Alexe a primit aviz pozitiv.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Oros pentru portofoliul Agriculturii cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă şi nicio abţinere.
Comisiile de specialitate sunt formate din 35 de parlamentari, 24 deputaţi şi 11 senatori.
Audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Orban. Programul de marți, 29 octombrie
Marți sunt audiați 8 dintre miniștrii propuși în Cabinetul PNL condus de Ludovic Orban, pentru portofoliile de la Fonduri Europene, Sănătate, Finanțe, Cultură, Apărare, Interne, Mediu și Agricultură.
9:00 - Ion Marcel Boloș, ministrul propus al Fondurilor Europene, audiat in sedinta Comisiilor reunite pentru Afaceri Europene ale Camerei Deputatilor si Senatului.
10:00 - Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății, audiat in Comisiile reunite pentru Sanatate.
11:00 - Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor, audiat in Comisiile pentru buget ale Camerei Deputatilor si Senatului.
12:00 - Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, audiat în Comisiile reunite de Cultură;
13:00 - Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, audiat in Comisiile reunite pentru Aparare.
14:00 - Marcel Vela, propus pentru portofoliul Interne, audiat in Comisiile reunite pentru Aparare ale Parlamentului.
15:00 - Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, audiat in Comisiile reunite pentru Agricultura.
15:00 - Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, audiat in Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului.
Audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Orban. Programul de miercuri, 30 octombrie
Miercuri sunt audiati ceilalți 8 miniștri propuși în Cabinetul PNL condus de Ludovic Orban, pentru portofoliile de la TIneret, Educație, Economie, Dezvoltare, Externe, Muncă, Justiție, Transporturi.
9:00 - Ionut Stroe, propus la Ministerul Tineretului, audiat in sedinta comisiilor reunite pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport ale Camerei Deputatilor si Senatului.
10:00 - Monica Anisie, propusa la Ministerul Educației, audiata in Comisiile reunite pentru Invatamant.
11:00 - Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat in Comisiile Economice reunite ale Parlamentului.
12:00 - Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, audiat in Comisiile reunite pentru Administratie Publica.
13:00 - Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, programat pentru audieri in Comisiile reunite pentru Politica Externa.
14:00 - Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, audiata in Comisiile reunite pentru Munca si Comisiile reunite pentru Drepturile Omului.
15.00 - Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiției, audiat in sedinta a patru comisii reunite si anume Juridica, cea de Constitutionalitate, cea pentru Cercetarea abuzurilor si cele pentru Drepturile omului.
15.00 - Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, audiat in comisiile reunite pentru Transporturi si cele reunite pentru Comunicatii.