Guvernul îngrașă "Electorata" în ajunul alegerilor. Datornicii vor ieşi PE MINUS după restructurare

Wednesday, 11 June 2014, 09:58 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit Capital.ro, deducerea lunară la plata impozitului pe venit, începând din 2016, pentru clienți care își restructurează creditele la bancă până la finele anului 2015, a fost majorată la 900 de lei, față de propunerea din varianta inițială a proiectului, care prevedea o deducere de maximum 500 de lei.

În plus, se vor califica pentru această facilitate fiscală personae fizice care realizează venituri exclusive din salarii, la funcția de bază, sau din pensii de cel mult 2.000 de lei, sumă mai mare decât cea de 1.650 de lei avută în vedere inițial. 

Modificările au fost prevăzute în noua variantă a proiectului de act normativ prin care va fi reglementată „Electorata", guvernul alegând să își asume măsura prin ordonanță de urgență.

Statul este dispus să renunțe la venituri de aproape 2 miliarde de lei din impozitul pe venit în 2016 și 2017 pentru a aplica măsura, ceea ce echivalează cu circa 4,5% din încasările anuale din acest impozit.

Potrivit Economica.net, actul normativ referitor la aprobarea acestei scheme care se vrea un sprijin pentru populaţia cu venituri mici şi cu rate la bănci ar urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de azi.

Deşi suma de 900 de lei pare mare, în realitate aceasta reprezintă doar un cuantum la care nu se mai aplică impozitul pe venit de 16% (aşa cum se întâmplă şi în cazul deducerii personale), şi banii care se întorc la debitorul cu contract de muncă nu pot fi mai mulţi de 144 de lei.

Amânarea la plată a până la jumătate din rata lunară nu se face fără costuri pentru debitor, nici în mod normal, nici în condiţiile speciale ale electoratei.

Proiectul de OUG spune că sumele neplătite în perioada de rată redusă se împart, ulterior, în mod egal, într-o perioadă egală cu prima, şi se adaugă la rata „normală", ceea ce face ca la expirarea perioadei de rată redusă, rata curentă să crească brusc.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL