Economia lumii își ține respirația înainte ca Fed-ul american să ia o decizie istorică

Tuesday, 15 September 2015, 12:40 Sursă: REALITATEA.NET

Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea decide săptămâna aceasta înăsprirea politicii monetare, respectiv majorarea dobânzii cheie, pentru prima dată în ultimii nouă ani.

Adaugă părerea ta

Într-un context economic tensionat, banca centrală din SUA are de luat o decizie dificilă, iar probabilitatea ca aceasta – oricare ar fi ea – să fie regretată ulterior este foarte mare, notează Financial Times.

Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Mugur Isărescu, este de părere că Fed ar trebui să amâne creşterea dobânzii şi să aştepte date mai concludente cu privire la evoluţia economiei în general şi a ratei inflaţiei în particular.

“După părerea mea, şansele de a creşta rata dobânzii au scăzut. Fed trebuie să aştepte noi date. Fed depinde de noi date astfel încât ceea ce face să fie corect pentru că semnalele sunt contradictorii (…) Şansele ca Fed să crească dobânda sunt, în opinia mea, de sub 50%”, a declarat Lucian Croitoru pentru cursdeguvernare.ro.

Principalul argument în favoarea majorării dobânzilor este evoluţia bună de pe piaţa muncii.

Rata şomajului din SUA a scăzut la 5,1% în august. Pe de altă parte, inflaţia rămâne la un nivel scăzut, de 0,3% în iulie, mult sub ţinta de 2% asumată de banca centrală. Rămân, totodată, mari semne de întrebare cu privire la evoluţia şi sustenabilitatea creşterii economice. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă volatilitatea de pe burse.

Fed-ul s-a confruntat de două ori în ultimii 30 de ani cu perspectiva de a abandona prematur decizia de a înăspri politica monetară din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare. Astăzi, deprecierea valutelor, volatilitatea de pe pieţe şi prăbuşirea preţurilor materiei prime au “prins” Fed-ul într-o încurcătură similară.

O creştere prematură a dobânzii este riscantă având în vedere fragilitatea pieţelor financiare şi potenţialul ca decizia să agraveze şi mai mult turbulenţele externe, scrie CursdeGuvernare.