"Apropo, Călin, știi că ne-au mai făcut câte un dosar? Îți dau o veste tristă. La mine e legat de vizita din America, de anul trecut. Eu ii spun dlui Uncheșelu, îi spun cu foarte mare drag, să meargă în continuare, dar îi spun unde va ajung: la un ambasador și atunci să-l văd dacă îl țin genunchii", spunea Dragnea, pe 16 decembrie 2018.
Vizita care l-a trimis în fața instanței pe fostul lider PSD a avut loc în 2017, iar procurorii spun că finanțarea ei ar fi venit de la oameni de afaceri care așteptau la schimb contracte cu statul.
Dragnea, pe atunci liderul celui mai important partid politic, ar fi pretins, după spusele DNA-ului, că ar avea influență să pună la bătaie contracte pe bani grei cu Armata și Ministerul de Interne. Printre afacerile puse pe masă erau cele de înzestrare a armatei cu elicoptere Bell sau avioane de tip F16.
Lui Elliott Broidy, vicepreședintele Comitetului de Inaugurare a lui Donald Trump, i s-ar fi propus să medieze litigiul dintre statul român și compania de exploatare auriferă Roșia Montană Gold Corporation. Dragnea ar fi ajuns în State în locul președintelui Republicii Congo, cel care a considerat că invitația lui Broidy nu se va concretiza.
Pe lângă vizita imortalizată în câteva fotografii care au făcut furori la momentul respectiv, fostul lider PSD este acuzat și că ar fi primit de la omul de afaceri Cristi Burci, și el acuzat în dosar, ”promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite” - o întâlnire în luna mai 2017 la sediul Parlamentului României cu președintele SUA Donald Trump.
Pe 3 aprilie 2017, Dragnea i-a și trimis o invitație lui Trump prin intermediul lui Cristian Burci și Elliott Broidy. „În cazul în care susțineți un discurs public în fața unei largi audiențe în Piața Constituției din București, exact în fața clădirii Parlamentului, rezultatul ar fi un succes răsunător”, nota Dragnea.
La un astfel de eveniment ne putem aștepta să participe mai mult de 150.000 de oameni pe străzi, pentru a sărbători sosirea dumneavoastră - mai promitea fostul șef PSD. Inițiativa lui era una de susținere a unei invitații lansate deja de Klaus Iohannis, după cum se mai arată în dosar.
"Această scrisoare nu ne-a fost pusă la dispoziție de către Parchet și această scrisoare nu există. Dl. Dragnea nu a scris-o. Presa are acest rechizitoriu, noi nu. Nici dl. Dragnea nu l-a primit, nici avocații", a afirmat, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea.
În timp ce se confruntă cu acuzațiile din noul dosar, Liviu Dragnea așteaptă să afle dacă va fi eliberat condiționat. Procesul, de aici, de la Tribunalul Capitalei, a fost însă amânat pentru data de 26 mai. Chiar Liviu Dragnea a cerut amânarea, pe motiv ca avocata sa nu s-a putut prezenta. Judecatorul a spus însă foarte clar că va fi ultimul termen.
Până atunci, o altă instanță trebuie să decidă dacă procesul se mută din București, cum vrea Liviu Dragnea.