Dai casa, scapi de credit, dar intri pe LISTA NEAGRĂ a băncilor

Friday, 27 November 2015, 13:11 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Pentru românii care vor scăpa de creditele ipotecare prin renunțarea la locuință va fi foarte greu, dacă nu imposibil să contracteze noi credite pe viitor, spun specialiștii.

Băncile vor întocmi cel mai probabil o "listă neagră" a persoanelor care apelează la legea "dării în plată", listă de care se va ține cont la acordarea unor credite viitoare.

"Pot aceste persoane fizice să utilizeze în perioada următoare alte împrumuturi pentru achiziția de imobile? Legal, cu siguranță au acest drept. Practic, oficial sau neoficial, se va organiza probabil o listă a persoanelor ce au utilizat această procedură, listă de care se va ține cont la acordarea altor credite", a explicat pentru REALITATEA.NET consultantul fiscal Adrian Bența.

Potrivit consultantului, măsura dării în plată va aplicată "fie de cazurile excentrice când oamenii s-au aruncat la diverse investiții în palate și vilce ce se învârt după Soare", fie în cazul extrem când a ceda casa este ultima posibilitate pentru supraviețuirea acelei persoane.

"Dacă e să ne raportăm la scopul fundamental al celui ce își dorește o casă, în acest moment considerăm că efectul legii nu va fi unul deosebit de amplu, persoanele fizice fiind conștiente că banii sunt pentru locuință", consideră Bența.

Așa-numita lege "Casă contra credit" a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea "dării în plată" prevede ca, în cazul în care nu mai poţi plăti creditul, îi returnezi băncii casa şi creditul se stinge.

Patronatele Bancare din România au anunțat deja că vor solicita Președinției să sesizeze Curtea Constituțională pe "darea în plată", invocând retroactivitatea și încălcarea dreptului de proprietate, și cer să se retrimită legea în Parlament pentru reexaminare.

Și reprezentanţii Băncii Naţionale spun că vor contesta legea la CCR pentru că băncile riscă falimentul.Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE