Carburanții s-au scumpit din nou

Wednesday, 01 March 2017, 10:28 Sursă: REALITATEA.NET

Carburanții s-au scumpit din nou, după eliminarea supraaccizei

Adaugă părerea ta

S-au scumpit din nou carburanţii, după ce la începutul anului eliminarea supraaccizei a adus ieftiniri substanţiale, relatează money.ro. Specialiştii pun majorările pe seama creşterii cotaţiilor petrolului, dar şi a deprecierii leului comparativ cu dolarul american.

La începutul anului, tarifele carburanţilor au scăzut cu 50 de bani după eliminarea supraaccizei, iar benzinăriile au afişat preţuri de aproximativ 4 lei şi 80 de bani pe litru.

Aproape două luni mai târziu, prețul unui litru de benzină a depășit valoarea de 5 lei. Și motorina este mai scumpă. Un litru este acum 4 lei și 93 de bani.

Specialiştii spun că scumpirile sunt influenţate de cotaţiile de pe pieţele internaţionale.

„Crește prețul țițeiului, crește prețul la pompă, scade prețul țițeiului, scade și prețul la pompă. Din nou, structura însă a prețului carburantului la pompă nu depinde doar de prețul țițeiului, este influențată însă într-o mare măsură și de întreaga sarcină de costuri care revine pe un litru de carburant. O bună sarcină vine şi din regimul fiscal. Peste 50 la sută în România", spune Daniel Apostol, secretar general ROPEPCA.