Avertismentul dur al BCE adresat Greciei

Tuesday, 17 February 2015, 10:22, Sursă: AGERPRES

Banca Centrală Europeană a transmis băncilor din Grecia și în special autorităților de la Atena un avertisment clar privind planurile de schimbare a conducerii creditorilor, transmite site-ul ekathimerini.com, potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

Într-o scrisoare adresată băncilor elene de oficiali ai Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară (SSM) se arată că orice schimbare a conducerii lor poate fi implementată numai după obținerea aprobării SSM. Scrisoarea subliniază că toți candidații pentru pozițiile de top trebuie să fie intervievați înainte ca SSM să aprobe candidaturile.

Scrisoarea a ajuns la bănci cu câteva ore înainte de o întâlnire a Board-ului National Bank of Greece (NBG), unde ar fi urmat să se discute eventuale schimbări în conducerea băncii. Din motive tehnice, însă, întâlnirea nu a mai avut loc, a anunțat NBG.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul susțin că insistența Guvernului de la Atena de a schimba conducerea NBG — deși nu are dreptul la o astfel de decizie conform reglementărilor actuale — a provocat reacția BCE.

Unul din numele vehiculate pentru conducerea NBG este cel al fostului ministru al Economiei, Louka Katseli, în timp ce Giorgos Michelis este favorit pentru funcția de director general. Sursele susțin că BCE are obiecții în ceea ce privește numirea lui Katseli.