1 MAI: Cât vor cheltui românii care merg în vacanţă de 1 Mai

Thursday, 01 May 2014, 13:20 Sursă: REALITATEA.NET

Aproximativ 90.000 de români îşi vor petrece minivacanţa de 1 Mai în staţiunile din ţară, cu 10% mai puţin decât anul trecut, şi vor cheltui aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masă şi distracţie, a anunţat joi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

Chiar dacă hotelierii au pregătit peste 110.000 de locuri de cazare, cu 10.000 mai multe decât anul trecut, numărul turiştilor este cu 10% mai mic decât în 2013.

"Sunt două motive care explică această situaţie: în primul rând, ploile care au cuprins toată ţara în ultimele zile îi determină pe români să se gândească de două ori înainte de a-şi face bagajele şi a pleca în concediu. În al doilea rând, anul acesta, Ziua Internaţională a Muncii este imediat după Paşte, iar mulţi români şi-au consumat deja bugetul alocat pentru distracţie", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

În ceea ce priveşte destinaţiile interne alese de turiştii români, topul este condus de departe de litoral. Numărul celor care petrec minivacanţa într-o staţiune de la malul mării este aproape similiar celui din 2013, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, Mamaia rămâne staţiunea preferată de români.

Nu doar hotelierii şi patronii de cluburi vor avea de câştigat în aceste zile, ci şi proprietarii de baruri şi restaurante.

"Estimăm încasări de aproximativ 32-33 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar pentru mâncare şi distracţie, în condiţiile în care un român va cheltui în medie 120 de lei pe zi, în
afară de cazare şi mic dejun", estimează oficialul FPTR.

La această sumă se adaugă circa 17 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care merg în minivacanţa de 1 Mai în ţară de 50 milioane de lei.

Chiar dacă la munte s-au anunţat precipitaţii, 18.000 de români şi-au rezervat o vacanţă într-unul din hotelurile din staţiunile montane, unde vor cheltui aproximativ 2,7 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile.

Staţiunile balneare sunt şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, 10.000 de români au ales să-şi facă vacanţa la băi, unde pot beneficia de programe speciale de tratament şi relaxare.

Mult mai puţini români s-au orientat spre Delta Dunării, respectiv 2.000.

Pe de altă parte, aproximativ 8.600 de români profită de zilele libere pentru a merge în străinătate. În privinţa turismului extern cea mai solicitată destinaţie a rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania şi Turcia.