Secretarul general al ONU, avertisment în criza din Siria: "Sunt circumstanțe periculoase"

Secretarul general al ONU
Secretarul general al ONU

Război Siria. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a îndemnat țările din organizație să "dea dovadă de reținere în aceste circumstanțe periculoase", informează CNN.Război Siria. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a îndemnat țările din organizație să "dea dovadă de reținere în aceste circumstanțe periculoase", informează CNN.

Șeful ONU le-a solicitat statelor "să evite orice acțiuni care ar duce la escaladarea situației și să înrăutățească suferințele poporului sirian".

El şi-a amânat o vizită în Arabia Saudită pentru a gestiona urmările acţiunii militare lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Statele Unite au lansat, împreună cu Marea Britanie şi Franţa, atacuri asupra unor obiective în Siria, susţinând că au atacat în special unităţi de producţie de arme chimice de care, conform Occidentului, ar dispune regimul lui Bashar al-Assad.

Această operaţiune comună a avut loc la o săptămână după anunţul privind un atac chimic la Douma, în apropiere de Damasc, atribuit de Occident forţelor guvernamentale.

Antonio Guterres a declarat într-o întâlnire a Consiliului de Securitate că Războiul Rece „s-a întors cu o răzbunare" şi a adus avertizări în privinţa escaladării conflictului din Siria, scrie BBC.

„Războiul Rece s-a întors cu o răzbunare şi cu o diferenţă. Mecanismele de gestionare a riscurilor escaladării care au existat în trecut nu par să mai existe", a declarat Guterres. Acesta a mai subliniat că toată ţările ar trebui să „acţioneze în mod responsabil în aceste circumstanţe periculoase".

La aceeaşi întâlnire, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Statele Unite că se folosesc de suspiciunea atacului chimic ca pretext pentru a da jos regimul lui Bashar al-Assad.

De cealaltă parte, ambasadorul SUA l-a acuzat pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad că în ultimii şapte ani s-a folosit de cel puţin 50 de ori de arme chimice. Ambasadorul Franţei a declarat că Siria a ajuns „într-un punct fără de întoarcere" şi că Franţa se va face „responsabilă să sfârşească această ameninţare intolerabilă asupra securităţii colective".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?