Scrisoarea lui Emil Constantinescu către Klaus Iohannis

 
Scrisoarea lui Emil Constantinescu către Klaus Iohannis
Scrisoarea lui Emil Constantinescu către Klaus Iohannis

Fostul șef al statului, Emil Constantinescu, i-a adresat, marți, noului președinte ales al României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă în care îi reamintește de "invitația făcută, încă de săptămâna trecută, pentru a participa la Conferința Internațională '25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte'", afirmând că prezența sa, la această dezbatere, "ar fi benefică".

”Domnule Președinte ales,

Mă adresez dumneavoastră pentru a vă reaminti de invitația pe care v-am transmis-o încă de săptămâna trecută, pentru a participa la CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte”, Bucureşti, 19-21 noiembrie 2014. La lucrările care se vor desfășura la Palatul Parlamentului participă, cum ați putut vedea din programul conferinței, numeroși lideri istorici sau contemporani ai țărilor din Europa Centrală și de Est, analiști de mare prestigiu, reprezentanți ai mediului academic, precum și un număr impresionant de tineri din țările noastre care s-au născut în 1989 sau în proximitatea acestui an.

Este vorba de o discuție care își propune să examineze atât evenimentele decisive din 1989 și din anii imediat următori, cât și perspectivele care se deschid azi, într-un context mult diferit și în direcții pe care cu toții trebuie să le identificăm cât mai atent pentru a le putea fructifica, sau măcar pentru a nu  plăti un preț prea mare pentru națiunile noastre. Cu experiența pe care am dobândit-o în acești 25 de ani, consider că prezența dumneavoastră la această dezbatere ar fi benefică, atât pentru a spori substanța acesteia, cât și pentru a vă oferi un contact direct cu principalele probleme ale regiunii în care vă veți exercita mandatul. Veți putea, de asemenea, să aveți un contact nemijlocit  și cordial cu multe personalități de prim rang ale Europei de azi - și, de ce nu, de mâine. În fine, dar nu în ultimul rând, ar fi un gest simbolic de mare importanță pentru un proces de reconciliere a cărui necesitate ați recunoscut-o explicit și care, mai ales după vrajba care ne-a dezbinat aproape un deceniu, a devenit  un imperativ major pentru noi toți”, a scris Emil Constantinescu, în prima parte a scrisorii.

Mai departe, fostul șef de stat (1996-2000) subliniază că "reconcilierea națională a cetățenilor României nu se poate realiza doar la nivelul discursului" și că are "nevoie de un proiect comun de mare anvergură”, care va reveni în sarcina noului președinte al României de realizat.

”Domnule președinte ales, reconcilierea națională a cetățenilor României nu se poate realiza doar la nivelul discursului. Reconcilierea are nevoie de un proiect comun de mare anvergură, care să creeze sinergia necesară lucrului în comun și să mobilizeze principalele forțe ale națiunii noastre civice într-o direcție creatoare. Un astfel de proiect a fost în anii ’90 cel al integrării noastre europene și euro-atlantice, și datorită acestui proiect comun am reușit nu doar să câștig alegerile din 1996, ci și să colaborez cu întregul Parlament și cu o majoritate covârșitoare a cetățenilor României, deschizând astfel poarta marilor organizații la care aspiram, și punând bazele unui acord bi-partizan fără de care nu am fi reușit nici atunci, nici în anii care au urmat. După succesul dumneavoastră în alegerile prezidenţiale, pentru care vă felicit, vă revine sarcina deloc ușoară, după ce ați suscitat atâtea speranțe de mai bine, de a propune pentru ţara noastră un proiect de mare anvergură, care să ne unească în jurul unei idei-forță în beneficiul României de azi și de mâine. Așa cum voi încerca să argumentez și la conferința la care v-am invitat, cred că un asemenea proiect, prin care România să iasă definitiv din labirintul tranziției și să devină o putere europeană recunoscută și respectată în lume, poate fi o idee în jurul căreia să ne unim”, mai precizează Emil Constantinescu.

În viziunea fostului președinte al României, "capacitatea cetăţenilor de a susţine proiecte importante nu trebuie să fie subestimată", ci "trebuie căutat doar mediul cel mai potrivit pentru crearea şi lansarea lor".

”Experienţa mea, ca şi a celorlalţi foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, ne îndreptăţeşte să vă spunem că un astfel de proiect se construieşte cu dificultate, în timp, şi nu este aducător de voturi, rating sau popularitate. Totuşi, realitatea lumii de azi ne arată că societăţile traumatizate de obsesia riscurilor sunt acelea în care liderii nu sunt capabili să explice nici misiunea proiectelor istorice, nici raportul dintre costuri şi câştiguri. În acelaşi timp, capacitatea cetăţenilor de a susţine proiecte importante nu trebuie să fie subestimată. Trebuie căutat doar mediul cel mai potrivit pentru crearea şi lansarea lor. Cei câţiva preşedinţi vizionari pe care America i-a avut şi-au lansat viziunea lor despre lume în universităţi, unde discursul raţional şi echilibrat este la locul lui, împreună cu experienţa profesorilor şi entuziasmul studenţilor. Este şi motivul pentru care alături de liderii istorici am invitat la această conferinţă personalităţi academice prestigioase din lume şi din România pentru a modera dialogul lor cu peste 400 de tineri din fostele ţări comuniste din Europa estică şi din lumea întreagă.

Reiterez, așadar, invitația mea de participare la conferința „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte”, astfel încât să privim cu toții cu speranță către viitor.

Emil Constantinescu”.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Marian Raduinea
21 Nov 14:10
Un obiectiv major parcă ziceai că era și privatizările alea pe doi lei. Cam multe obiective majore vezi matale !
Răspunde
0 0
stefan
20 Nov 20:23
de ce ne vaitam ca nu au avut conditii concetatenii din diaspora sa voteze, dar cu handicapatii din tara care nu s-au prezentat la vot ce facem, cum sa-i sanctionam? dar muncitorii din asia, africa, romani care au fost uitati ce facem ca ei habar nu au avutca sunt alegeri prezindetiale.? Dar se impune o intrebare ce manipulare au facut in Paris si in Londra dle Udrea si Macovei,pot sa ma gandesc ca au facut agitatie contra guvernului .... asa auzim numai de bine.Orice fapta buna nu ramane nepedepsita.
Răspunde
0 0
stefan
20 Nov 20:17
Dlui profesor cu dragoste, a fost un film. Dac tot se pune problema comunismului sa se arate in ce consta modul de productie capitalist, socialist-comunist.Pe ce conepte folozofice se bazeaza sistemul capitalist si cel soscilist-comunist.Cine constituie forta politica conducatoare in capitalim, dar in socialism-comunism? Cum se cucereste si se exercita puterea in capitalim dar in socialism-comunism? exista detinuti politici in cele doua sisteme capitalist si socialism-comunism? Care sunt principiile salarizarii in capitalim, dar in socialism-comunism? dar principiile stabilirii si acordarii pensiilor? Mai sunt multe probleme de mentionat si de dezbatutu. Dar intr-o tara cu 23 milionane de locuitori, care vor toti sa fie sefi de partid, sefi de stat, ministru, priministrui etc in virtutea drepturilor omului rezulta o anarhie, iar masele sunt usor de controlat, de manipulat de dezinformat. sa auzim numai de bine. Cu stima celor de fata si din viitor sanatate.
Răspunde
1 0
Maria
19 Nov 22:54
Dl. ex-presedinte Emil Constantinescu ar face bine sa stea in banca lui...ne-a dezamagit atat de tare in perioada sa de domnie...daca stia ce e de facut, trebuia sa faca atunci cand avea puterea in mana, nu sa se smiorcaie ca o fata mare ca l-au mancat serviciile...ce avea de ascuns atat de grav, incat a fost santajat? doar serviciile erau sub jurisdictia lui.
Răspunde
0 -1
Costin Damaschin
19 Nov 19:51
asta are o nesimtire de nedescris.
Răspunde
0 0
Patru Mantu
19 Nov 19:01
Domnule fost presedinte,mai intai te rog sa te reconciliezi cu gazda unde ai locuit 2 luni la Sasca Montana din jud Caras Severin.Cand ai plecat de acolo ai plecat cu o pereche de sosoni si un tranzistor
Răspunde
1 -2
antonio1
19 Nov 17:01
Stii ce, domnule fost presedinte? Te-am votat can ai iesit presedinte cu speranta ca vei scrimba ceva conform promisiunilor, dar m-am trezit cu tine fugind cu coada intre picioare la urmatoarele alegeri. Acum inainte de alegeri ai avut nesimtirea si tupeul sa apreciezi pe unul plagiator ca Ponta si sa-l susti, cu toata intelepciunea ta de profesor m-ai dezamagit si pe mine enorm. Stai acasa si priveste la televizor ce pot face tinerii cu un neamt la putere, si potolestete cu scrisorile, daca tot vrei sa scrii scrisori ca ti-ar face placere, scrie la fostele iubite poate ele te inteleg. Sincer, scuteste-ne, nu ai coloana verticala!
Răspunde
10 -2
Francisc
19 Nov 12:03
Om fara caracter si de o morala josnica.
Dupa ce l-a sprijint de Ponta si PSD in campanie acum are tupeul sa trimita scrisori.
Nerusinat.In loc sa se duca la manastire sa faca penitenta apare public.
Pentru un bacsis este in stare de orice acest individ. Care a inselat romanii ca este mare democrat si a dovedit ca este un oportunist profitor fara morala si a fost un presedinte complice cu mafiotii securisti si comunisti.
Răspunde
9 -1
jimmysommerville
19 Nov 11:45
Ce ar fi sa ne lasi in pace nenea? L-ai sprijinit pe Mickey Mouse si ai tupeul sa vii acum cu chestii din astea ciudate. Ai ramas un invins de baietii cu ochii albastri. Vad ca postacii PSD inca mai au de lucru. Nu au inteles nimic de la popor.
Răspunde
10 -1
maria
19 Nov 11:27
ce fel de profesor esti tu, daca ai indemnat oamenii sa-l voteze pe plagiator????????//
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?