Românii din diaspora, umiliţi la urne. Aglomeraţie şi tensiuni la Paris, Londra: "JOS PONTA!"

 
Protest în faţa sediului MAE
Protest în faţa sediului MAE
FOTO: Facebook/Mihail Bumbes
Protest în faţa sediului MAE Coadă la ambasada României la Londra

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie, au cântat imnul României şi au cerut demisia lui Victor Ponta. Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare, notează Mediafax. Probleme au fost şi la Munchen, Viena sau alte oraşe ale Europei. Sute de oameni au protestat aseară şi în faţa sediului MAE de la Bucureşti, acuzând bătaia de joc faţă de românii din străinătate şi cerând demisia premierului şi a ministrului de Externe Titus Corlăţean.Huiduieli, oameni nemulţumiţi şi cozi. Acesta este tabloul alegerilor din străinătate. Veniţi să voteze în zori, românii din marile capitale europene s-au lovit de ceea ce ei numesc dezinteresul şi lipsa de organizare a comisiilor din secţiile de votare.

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.La faţa locului, au sosit maşini de poliţie şi 10 - 12 agenţi. Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau ”sute sau o mie de persoane”.

Ion Jinga a afirmat că în Marea Britanie au fost organizate 11 secţii de votare, dintre care trei la Londra.

Mii de persoane mai aşteptau încă să voteze, în faţa secţiilor de votare din Londra, la ora închiderii urnelor. Corina Brădeanu, unul dintre alegători, a relatat pentru Realitatea TV că oamenii din faţa Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, acolo unde este amenajată o secţie de votare, protestează şi cer să voteze.

"Ma aflu in fata ICR Londra. E o coada imensa. Sunt 1000 oameni, dar lucrurile se mişcă foarte încet, deoarece sunt doar trei ştampile şi trei cabine de vot". Situaţia este similară şi la consulatul României la Londra", a declarat Corina Brădeanu, luni seară.

Seara tîrziu, mai mulţi români rămaşi în faţa secţiei de votare au cântat imnul României şi au cerut demisia lui Victor Ponta.

Proteste la Paris

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.

Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuzau să plece şi scandeau: "Vrem să votăm" şi "Hoţii", ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris.

Cozi uriaşe şi nemulţumiri au fost şi la Chişinău, MUnchen, Viena sau în alte oraşe ale Europei unde cetăţenii români au vrut să votze.

Manifestaţie la sediul MAE: s-a cerut demisia lui Ponta şi a lui Corlăţean

Câteva sute de persoane au protestat duminică seară în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe. Manifestaţia a avut rolul de a sancţiona proasta organizare a alegerilor prezidenţiale în străinătate, unde mii de români au fost nevoiţi să aştepte la cozi imense în mai multe oraşe din Europa.

Protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Externe Titus Corlăţean.

Imagini filmate la Londra arată coada mare de la una dintre secţiile de votare:

Sute de persoane au fost prezente şi la Roma:

Un clip video filmat la Munchen arată că românii au venit în număr mare la urne şi în inima Bavariei:

Unii români nu au mai tolerat situaţia de la secţia de votare şi au făcut scandal, cerând reprezentanţilor ambasadei să dea explicaţii şi scandând: "Formulare, formulare!":

Ce spune MAE

MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere" şi le recomandă "să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că "s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate". În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ''au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC", menţionează sursa citată.

"În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare", continuă MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe "constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale".

"În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez", mai transmite ministerul, în comunicat.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".

Câţi români au votat în străinătate

Peste 150.000 de alegători au votat duminică până la ora 23,00 în secțiile din străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), potrivit Agerpres.

"Până la ora 23,00 s-au prezentat la vot un număr de 153.677 de alegători, centralizați pe baza datelor primite de la un număr de 294 de secții de votare, din totalul de 294 secții de votare", informează BEC.

În Afganistan și-au exercitat dreptul de vot 335 de cetățeni români, în Africa de Sud 93, în Albania 43, în Algeria 64, în Arabia Saudită 82, în Argentina 30, în Armenia 14, în Australia 598, în Austria 2.933, în Azerbaidjan 37, în Belgia 5.951, în Bosnia-Herțegovina 54, în Brazilia 31, în Canada 1.954, în Chile 62, în Cipru 1.784, în Columbia 35, în Coreea de Nord 9, în Coreea de Sud 53, în Croația 45, în Cuba 26, în Danemarca 1.809, în Egipt 83, în Elveția 1.697, Emiratele Arabe Unite 1.118, în Etiopia 16, în Federația Rusă 204, în Filipine 34, în Finlanda 342, în Franța 7.119, în Georgia 64, în Grecia 1.449, în India 25, în Iordania 187, în Irak 100, în Irlanda 2.265, în Israel 775, în Italia 35.508, în Japonia 107, în Kazahstan 13, în Kenya 34, în Kuweit 149, în Letonia 39, în Liban 115, în Lituania 37, în Luxemburg 1.088, în Macedonia 43, în Malaezia 52, în Malta 261, în Marea Britanie 7.977, în Maroc 75, Mexic 49.

În Muntenegru au votat 11 cetățeni, în Nigeria 26, în Norvegia 902, în Noua Zeelandă 136, în Olanda 1.673, în Pakistan 15, în Palestina 21, Peru 40, în Polonia 390, în Portugalia 1.102, în Qatar 477, în Republica Angola 16, în Republica Arabă Siriană 26, în Republica Belarus 22, în Republica Bulgaria 204, în Republica Cehă 1.060, în Republica Federală Germania 7.320, în Republica Indonezia 33, în Republica Islamică Iran 34, în Republica Moldova 21.980, în Republica Populară Chineză 303, în Republica San Marino 222, în Republica Turcia 496, Senegal 21, în Serbia 233, în Singapore 136, în Slovacia 248, în Slovenia 80, în Spania 33.053, în Sri Lanka 10, în SUA 4.144, în Sudan 7, Suedia 741, în Thailanda 42, în Tunisia 65, în Turkmenistan 13, în Ucraina 126, în Ungaria 1.084, în Uruguay 21, în Uzbekistan 20, în Venezuela 23, în Vietnam 28, în Zimbabwe 6.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a precizat că pentru secția 17, 18 din Austria de la Viena, secția 24 Belgia — Bruxelles, secția 61 Franța — Paris, secția 74 Germania — Stuttgart și secțiile 151 și 152 din Marea Britanie cifrele de pe site-ul BEC sunt cifrele raportate la ora 19,00. El a spus că secțiile respective nu au trimis datele pentru ora 23,00.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
prea curios
03 Nov 19:34
Dragii mei giboni cu opinci de mult ați trecut granița tâlhăriei suportabile de unde nu vă mai puteți întoarce.
Răspunde
0 -1
ALEXANDERRACKOZY GITENSTEIN
03 Nov 18:03
NU ESTE PRIMA OARA CAND ROMANII SUNT UMILITI DE CATRE POLITICIENII ROMANI.CE POTI SA TE ASTEPTI DE LA CEI STRAINI SI GUVERNELE LOR CARE SUBMINEAZA STABILITATEA SI INTEGRITATEA TERITORIALA A ROMANIEI???INAINTE DE A INCEPE DESTABILIZAREA EGIPTULUI ACOLO SE AFLA SI UN GRUP DE MUNCITORI CONSTRUCTORI ROMANI.ERAU INTR-UN CAMPUS CU CHINEZI ,ALBANEZI,AFRICANI ,ETC.IN MOMENTUL CAND SA AUZIT CA SITUATIA DIN EGIPT DEGENEREAZA TOATE AMBASADELE SI-AU TRIMIS REPREZENTANTII CU AUTOCARE SA-SCOATA CETATENII DIN TARA.ROMANIA NU A SINCHISIT NIMIC SI LE-A SPUS ROMANILOR SA AJUNGA SINGURI LA AMBASADA IN CAIRO. DACA AR FI PORNIT CU UN AUTOBUZ AR FI AJUNS IN 8(OPT) ZILE,ASTA DACA AR FI PRINS LOCURI.DUPA CE AU DECIS AU SCURTAT DRUMUL MARSALUIN PRIN DESERT 4 NOPTI DE IAD.AU LUAT CU EI DOAR APA SI PUTINA MANCARE SI TELEFOANELE MOBILE CU CARE AU FILMAT TOATA SITUATIA.AM VORBIT PERSONAL CU UNUL DIN ACESTI ROMANI CARE ESTE POSESOR DE CENTURA NEAGRA LA ARTE MARTIALE.MULTUMITA UNUI MOLDOVEAN CARE SI-A DAT SEAMA REPEDE DE SITUATIA IN CARE SE AFLAU SI A DECIS SA-I ORGANIZEZE SI SA FUGA DIN EGIPT SCURTAND DRUMUL PRIN DESERT TIMP DE PATRU NOPTI AU SCAPAT SAU AJUNS IN CAIRO.LA AMBASADA NU IA AJUTAT NIMENI CU ABSOLUT NIMIC.INTR-UN FINAL AU FACUT CHETA SI SI-AU LUAT BILETE DE AVION INAPOI PE CONT PROPRIU.MENTIONEZ CA IN CAIRO LE=AU DAT MANCARE EGIPTENII DE LA UN LOCAL CARE IA-AU SI CONDUS LA AMBASADA ROMANIEI SI MAI APOI LA AEROPORT. DECI MULTUMITA UNUI MOLDOVEAN INFIPT SI UNOR EGIPTENI CARE LEA DAT MANCARE PESTE 100 DE ROMANI AU SUPRAVIETUIT UNUI MARS DE 400 DE KM PRIN DESERT TIMPDE 4 NOPTI SI DATORITA SOLIDARITATI DINTRE EI AU REUSIT SA-SI CUMPERE BILETE DE AVION SA AJUNGA VII SI NEVATAMATI ACASA IN ROMANIA.DE MENTIONAT CA GRUPUL DE ROMANI ERA FORMAT DIN ROMANI DIN MOLDOVA ,SECUI, SI CEVA SUDISTI(OLTENI,DOBROGENI).DECI NU VA FACETI ILUZII CA STATUL ROMAN SI CLASA POLITICA ROMANEASCA VA RESPECTA CANDVA POPORUL ROMAN !!!
Răspunde
1 -1
prea curios
03 Nov 16:45
Nu tot voi l-ați votat guvernul Ponta? Acum ce nu vă convine je gurilor?
Răspunde
2 0
YWK
03 Nov 16:24
RUSINE! Cel ce se doreste presedintele tuturor romanilor si cel cere uneste, a dovedit ca dezbina romanii, isi bate joc de ei, iar de cei care, nu sunt prietenii lui , i se face sila! Iar, minciuna este sportul lui preferat, ieri spunea altceva, astazi a intors-o! Ne-a facut de ras in toata lumea, i-a umilit pe o multime de romani, si, la el, totul e roz! Sa ne fereasca D-zeu de asemenea om, de asemenea clica de hoti si snapani care s-a aciuiat in jurul lui! Alo, ponta, cat ii mai tii sub aripa ta pe "gluma "aia de ministru de externe sau cabotinul ala de la romanii de pretutindeni?
Răspunde
3 0
Cristian
03 Nov 16:18
Si'au batut joc de noi Guvernul Ponta,dar pe 16 nov,diaspora va vota impotriva mizeriilor din PSD ...Klaus Iohanis acum are foarte multe sanse de a castiga..noi de aici din diaspora si familiile noastre din Romania am vazut ce ne poate face Ponta daca va iesi presedinte ..am fost umilitii si batjocoritii ca niste gunoaie...VOM DA STATUL IN JUDECATA..NU AU RESPECTAT LEGEA ..
Răspunde
1 -1
03 Nov 14:59
ticalosii au tot interesul sa-i impiedice pe romanii de afara sa voteze, stiind ca toti sunt antipontaci!
Răspunde
1 -1
DTT
03 Nov 14:58
Românii din diaspora au votat deja cu picioarele,să nu mai voteze!
Răspunde
1 -1
Dan
03 Nov 14:37
Simplu ! Ati putea sa veniti acasa pentru ziua votului ? Asa n-o sa va poata face nimic acest neocomunist .Trebuie sa facem ceva sa-i baricadam urcusul .
Răspunde
0 0
03 Nov 15:00
5 poate vor veni la turul doi!
0 -2
Jarl Borg
03 Nov 14:34
Nici nu știu ce va agitați așa... Eu l-am votat pe Ponta; pentru că meritați :))) Așa ar trebui sa procedeze si ceilalți "diasporeni".
Răspunde
0 -1
Jarl Borg
03 Nov 14:34
Nici nu știu ce va agitați așa... Eu l-am votat pe Ponta; pentru că meritați :))) Așa ar trebui sa procedeze si ceilalți "diasporeni".
Răspunde
0 0
YWK
03 Nov 16:28
3 Da, si poti sa fii "mandru", ca multa minte ti-a trebuit! Pe "genul" asta de oameni se bazeaza si clica pesedista, va prosteste cu un ulei sau sosoni, si ei isi fac metehnele de hoti!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?