Program informatic de spionaj, identificat în cel puțin 10 țări

 

Grupul informatic american Symantec a anunțat duminică, în Franța, că a descoperit un program informatic de spionaj ascuns, operațional din 2008, a cărui complexitate tehnică sugerează că crearea sa a fost cel puțin supervizată de serviciile de informații ale unui stat, potrivit AGERPRES.

Acest program botezat 'Regin' este un cal troian extrem de sofisticat care permite supravegherea unor ținte alese cu toată discreția.

'Echipele Symantec au detectat breșe în securitate în 10 țări, în primul rând Rusia, apoi Arabia Saudită, care prezintă fiecare în jur de un sfert din infecții', a explicat pentru AFP Candid Wueest, un cercetător care lucrează pentru grupul specializat în programe informatice.


Celelalte țări afectate — în ordinea importanței infecțiilor — sunt Mexicul și Irlanda, urmate de India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria și Pakistan.

Contrar altui program răuvoitor, 'Stuxnet', care viza centrifugele de îmbogățire a uraniului în Iran, scopul 'Regin' este de a colecta diferite tipuri de date și nu de a sabota un sistem de control industrial.

Complexitatea sa implică o fază de concepție care a durat mai multe luni, dacă nu chiar mai mulți ani, și care ar necesita o investiție financiară importantă.

'Timpul și resursele utilizate arată că o națiune este responsabilă', asigură Candid Wueest.

Dezvoltatorii lui au depus, de altfel, eforturi considerabile pentru a face virusul cât mai discret posibil, permițându-i să fie utilizat în misiuni de spionaj persistente de foarte lungă durată.

Identificat pentru prima oară anul trecut de Symantec, 'Regin' a fost utilizat mai întâi între 2008-2011, an în care a fost retras brusc. O nouă versiune a fost relansată în 2013, și aceasta este în continuare activă.

Țintele includ întreprinderi, organizații guvernamentale și institute de cercetări.

'Prezența sa, reperată în domenii variate, precum cel hotelier și cel aeronautic, a servit de exemplu instigatorilor pentru a se informa asupra plecărilor și venirilor anumitor persoane', afirmă expertul Symantec.

'Regin' este capabil să realizeze capturi de pe ecran, să preia controlul asupra unui mouse și a cursorului acestuia, să fure parole, să supravegheze traficul unei rețele, să recupereze fișiere șterse.

'Chiar dacă se reușește identificarea unei părți, este extrem de dificil să se determine ce a făcut sau ce caută', subliniază Candid Wueest.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
26 Nov 01:35
Iar insusi programele antivirus sunt in mana serviciilor care le folosesc pe post de troieni ca sa spioneze tot ce fac utilizatorii. Credeti ca Kaspersky antivirus n-are nici o legatura cu serviciile rusesti? Daca da atunci sunteti naivi...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?