Primele reacții la numirea lui Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO

 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că numirea unui român într-o funcție așa înaltă reprezintă o confirmare a relevanței României în structurile Alianței. Cristian Diaconescu a ținut să sublinieze că, de obicei, această funcție era deținută de un reprezentant al SUA. 

Este o știre foarte bună, îl felicit pentru performanță dar și pentru experiența diplomatică ce a stat la baza desemnării. Mircea Geoana a preluat puterea de la fostul adjunct al SUA, de obicei era un reprezentant american, iată că, astăzi, NATO se orientează către un diplomat român, ceea ce reprezintă o confimare a relevanței.

De ce e funcția importantă, ce presupune, de acum și nu în 2016?

Contextul geopolitic e complicat. NATO, ca organizație, se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește stabilitatea și securitatea, implicit prezența unui diplomat. Asta arată și o orientare a politicilor în cadrul Alianței. Vor urma momente complicate în securitatea europeană și euroatlantică. Experiența lui Mircea Geoana a contat foarte mult. Este evidentă nevoia urgentă de găsire a unor răspunsuri.

Orice prezență a unui român într-o astfel de funcție este onorantă, dar poate fi o oportunitate. România își reconstruiește imaginea și profilul internațional. Dacă România îl va folosi pe Mircea Geoană, ajutându-l în îndeplinirea funcțiilor sale, toată lumea va avea de câștigat", a declarat Cristian Diaconescu.

Tăriceanu:"L-am încurajat de mult pentru această funcție"

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO este o reușită pentru România și demonstrează rolul pe care țara noastră în are în configurația Alianței Nord-Atlantice.

„Anunțul secretarului general al NATO cu privire la numirea lui Mircea Geoană reprezintă o reușită pentru România. Desemnarea unui român în funcția de secretar general adjunct al NATO demonstrează rolul pe care țara noastră îl are în configurația alianței, de aliat-cheie, mai ales în Europa”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

Președintele Senatului a adăugat că Mircea Geoană este „omul potrivit la locul potrivit”.

„Am încredere că Mircea Geoană va contribui, din această funcție, la consolidarea rolului României în NATO. Dincolo de diferențele noastre de viziune asupra politicii pe care le-am avut de-a lungul timpului, mă bucur pentru Mircea Geoană și îi urez succes! L-am încurajat pe Mircea Geoană încă de acum câteva luni de când mi-a spus despre proiectul lui și cred că e omul potrivit la locul potrivit!”, conchis Tăriceanu.

Rareș Bogdan:"Singura noastră şansă este să priceapă lumea că suntem deschişi la minte"

Rareş Bogdan, liderul delegaţiei europarlamentarilor români din PPE, reacţionează la desemnarea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO.

"Orice roman care ocupa o funcție importantă la nivel internațional aduce un plus României. Singura noastră șansa este priceapa lumea ca suntem deschiși la minte și serioși in orice poziție la nivel european sau internațional, poziție in instituții publice sau in corporații private", scrie Rareş Bogdan pe Facebook.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a decis să-l numească pe Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general, informează un comunicat postat miercuri pe site-ul NATO. El îşi va ocupa postul la jumătatea lui octombrie 2019.  Geoană o va înlocui în funcţie pe Rose Gottemoeller din SUA, care ocupa această poziţie din octombrie 2016.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Si ce va promova dl MG,interesul SUA ?Atunci de ce ne bucurăm pentru domnia sa
18 Jul 06:00
N-am inteles ce vrea să spună maiestrul :„Cristian Diaconescu a ținut să sublinieze că, de obicei, această funcție era deținută de un reprezentant al SUA. ” că e tot una ?Nu dle,dl Gioană va promova interesul Roâniei la NATO ,si nu o va face asa de agresivă si obraznică în a promova interesele marilor si mai marilor ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?