Premierul sârb, lovit în cap de o piatră, la ceremoniile de la Srebrenica: ”Tentativă de asasinat!”

 

Premierul sârb Aleksandar Vucic a fost lovit cu o piatră aruncată de unul dintre participanții la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica, relatează agenția de presă sârbă Tanjug, preluată de France Presse.

Update 16:29. Ministrul de interne sârb a calificat sâmbătă drept "tentativă de asasinat" incidentul de la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, de unde prim-ministrul Aleksandar Vucic a fost alungat cu pietre și huiduieli de mulțime, relatează Reuters.

Agenția de știri sârbă Tanjug a scris că Premierul sârb Aleksandar Vucic a fost atins la cap de o piatră aruncată de unul dintre participanții la ceremonia de comemorare și că i s-au spart ochelarii. Premierul sârb a părăsit în fugă cimitirul memorial, înconjurat de agenții serviciului său de pază. "Este un atac scandalos și pot spune că poate fi perceput ca o tentativă de asasinat", a declarat Nebojsa Stefanovic pentru postul sârb de televiziune Pink. "Bosnia nu a reușit să asigure nici măcar condițiile minime pentru siguranța prim-ministrului", a adăugat ministrul sârb de interne.

La rândul său, șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, a condamnat "un atac asupra întregii Serbii".

"Prim-ministrul s-a comportat ca un om de stat decizând să meargă să-și prezinte omagiile în fața victimelor. Este un atac nu numai asupra lui Vucic ci și asupra întregii Serbii și a politicii sale de pace și cooperare regională", a afirmat ministrul de externe într-un comunicat citat de AFP.

 

"Delegația condusă de Aleksandar Vucic a părăsit ceremonia după un atac în cursul căruia prim-ministrul a fost atins de o piatră la cap și ochelarii săi au fost sparți", scrie Tanjug, care citează corespondenții de la Srebrenica. Anterior, AFP și Reuters au relatat că premierul sârb a fost alungat de la ceremonie de persoane care au început să-l huiduie și să arunce cu pietre și sticle în direcția sa, după ce Vucic a depus o floare în fața unui monument pe care se află numele a celor peste 6.200 de victime identificate și înmormântate în cimitirul memorial.

Prim-ministrul sârb a plecat de la locul incidentului în fugă, înconjurat de membrii serviciului său de pază, potrivit relatărilor de la fața locului.

Un oficial al guvernului bosniac a confirmat că delegația premierului sârb a părăsit locul incidentului. Înainte de a pleca spre Bosnia, premierul sârb a dat publicității un comunicat în care a condamnat "crima monstruoasă" de la Srebrenica. "Au trecut 20 de ani de la teribila crimă din Srebrenica. Nu există cuvinte care să poată fi rostite pentru a exprima tristețea și regretele pentru victime, nici furia față de cei care au comis această crimă monstruoasă", a notat Vucic într-o scrisoare deschisă, însă fără a folosi cuvântul "genocid".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?