Premierul Dăncilă, anunțul despre legea salarizării care pune pe jar sute de mii de români

Premierul Dăncilă
Premierul Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă este mulțumită de nivelul de salarizare al profesorilor din noua lege a salarizării, deși nivelul acestora nu trece de cota 2,7 pe o grilă de la 1 la 12!Premierul României Viorica Dăncilă a făcut mai multe precizări legate de legea salarizării, proiectul girat de Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, care a bulversat mai multe categorii de bugetari în primele luni din 2018.

Viorica Dăncilă consideră că educația este un domeniu prioritar în noua lege a salarizării, în condițiile în care profesorii reclamă încadrarea în treimea inferioară a grilei de salarizare și acuză salariile de mizerie preconizate pentru anii următori.

Unul dintre principiile pe care premierul îl consideră satisfăcut în noua lege a salarizării este acela al respectării unor sectoare prioritare care trebuie plătite mai bine: "Să ne gândim la domenii strategice și acolo să avem plata corespunzătoare - vorbim aici de sănătate și educație", a spus Viorica Dăncilă.

Sindicatele din Educație o contrazic pe Viorica Dăncilă și solicită Guvernului renegocierea Legii salarizării, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare.

"Majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut", acuză profesorii. În sistemul de învățământ activează peste 300.000 de persoane.

Legat de protestele anunțate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru miercuri și joi, premierul Dăncilă a declarat: "trebuie să vedem ce solicita, ce e real din ceea ce solicită, eu sunt un om al dialogului dacă mai sunt probleme le vom regla, trebuie să avem o altă abordare, un dialog mai bun între sindicate și guverne între toți cei ce pot aduce plus-valoare".

Sindicaliştii din Educaţie încep protestele. Miercuri şi joi pichetează Ministerul Muncii

Premierul Dăncilă este de părere că legea salarizarii respectă cele 4 principii de la care s-a pornit și spune că toate "deficiențele vor fi reglate" în următoarele ședințe de Guvern.

"Consider că cele 4 elemente de la baza legii salarizării au fost îndeplinite. Mă refer aici în primul rând la principiul "pentru muncă egală plată egală". Ministrul Muncii a dat acel exemplu cu un consilier care e plătit cu 18.000 lei la un minister, iar un alt consilier cu aceleași responsabilități primește 4.000 lei în alt minister", a declarat Viorica Dăncilă luni dimineața.

Alte principii lăudate de Viorica Dăncilă în noua lege a salarizării se referă la diminuarea diferențelor dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de la 1-15 la 1-12, precum și sustenabilitatea în plată a majorărilor salariale.

"Au existat unele probleme, dar așa cum ați văzut, încă din prima ședință de guvern au existat ordonanțe care sa regleze acolo unde s-au produs defecțiuni și vor fi și în ședința următoare unele reglări pentru mămici, concediile medicale, toate aceste deficiențe le vom regla", a mai spus premierul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?