Victor Ponta: "Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru un program, nu program de guvernare"

 
Ponta-Băsescu, "armistiţiul" de la Cotroceni
Ponta-Băsescu, "armistiţiul" de la Cotroceni
FOTO: Mediafax

Programul de guvernare al executivului Ponta 3 a fost aprobat în şedinţa de Guvern de joi. Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest program marţi, spun surse citate de Realitatea TV. PDL şi-a anunţat deja decizia de a iniţia o moţiune de cenzură, în vreme ce PNL spune că se gândeşte deocamdată.  

Guvernul Ponta 3 are un program de guvernare actualizat, relativ, şi îşi va asuma răspunderea în Parlament săptămâna viitoare, marţi, anunţă surse citate de Realitatea TV.

"Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament", a declarat Ponta în deschiderea şedinţei de Guvern.

El a spus miniştrilor, în şedinţa de guvern, că armistiţiul dintre Guvern şi preşedinte a fost impus de realitatea regională şi de faptul că partenerii europeni şi transatlantici au nevoie de o Românie stabilă, democratică şi serioasă, dar a precizat că nu este şi nici nu va fi "pace" până în decembrie.

"Am văzut un val de optimism că e pace între Guvern şi preşedinte. Eu nu-mi fac asemenea iluzii şi n-aş vrea să iluzionez pe nimeni. Nu e deloc pace şi nici nu cred că va fi pace până în decembrie, când vom avea un preşedinte care va înţelege să fie preşedinte-arbitru şi nu preşedinte-jucător. Aseară, a fost doar un armistiţiu impus de două lucruri: de votul Parlamentului de marţi - şi mulţumesc încă o dată tuturor parlamentarilor de la toate grupurile politice care ne-au sprijinit - şi de realitatea regională şi europeană", le-a spus Ponta noilor miniştri, reuniţi în a doua şedinţă de Guvern de la învestire.

Premierul a explicat că blocajul politic a trebuit să fie rezolvat şi datorită unor factori externi. "Uniunea Europeană şi partenerii noştri transatlantici au nevoie de o Românie stabilă şi democratică şi serioasă tocmai în momente foarte dificile şi foarte apropiate de graniţele noastre", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, în prima şedinţă a noului Cabinet, că pogramul pe care Guvernul îl va transmite Parlamentului este în proporţie de 98-99% programul pe care Parlamentul deja l-a aprobat, fiind însă bine să fie actualizat la zi după schimbările de compoziţie politică din Executiv.

Noul Guvern s-a reunit, miercuri seara, în prima şedinţă de după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură. Ponta a precizat anterior că Guvernul va adopta şi transmite Parlamentului un program politic care va actualiza programul de guvernare, pentru care îşi va angaja răspunderea. El a precizat că este vorba de un program politic şi că procedura va avea loc în baza articolului 114 din Constituţie. Articolul respectiv prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

PDL anunţă o moţiune de cenzură. Ce face PNL?

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru MEDIAFAX că PDL "se joacă de-a opoziţia", spre deosebire de PNL, care va iniţia o moţiune de cenzură dacă va fi cazul, în situaţia angajării răspunderii Guvernului asupra programului de guvernare, însă după prezentarea acestuia.

Pocora a fost întrebată dacă PNL va susţine demersul anunţat de PDL în ceea ce priveşte o moţiune de cenzură în cazul angajării răspunderii Guvernului Ponta III asupra noului program de guvernare.

"PNL este un partid serios şi ne vom exprima legat de programul de guvernare al Guvernului PSD după ce acesta va fi realizat şi transmis Parlamentului. După ce apare textul, dacă va fi cazul, PNL va iniţia o moţiune de cenzură, pentru că noi avem nu numai capacitatea de a scrie textul moţiunii, dar şi un număr suficient de parlamentari pentru a o depune, spre deosebire de PDL, care doar se joacă de-a opoziţia", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Prim-vicepresedinte PDL Liviu Negoiţă a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că PDL a decis iniţierea unei moţiuni de cenzură ca urmare asumării răspunderii Guvernului şi că îi invită pe cei din opoziţie, inclusiv pe liberali, să se alăture acestui demers.

"Îi invităm pe toţi cei care se pretind a fi în opoziţie să se alăture demersului nostru. Va fi o moţiune de cenzură detector de minciuni atât pentru Guvernul Ponta III, cât şi pentru liberali. Atât timp cât Victor Ponta vine în Parlament cu o astfel de procedură, urmarea sa naturala din partea opoziţiei este depunerea unei moţiuni de cenzură", a afirmat Negoiţă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
unguru
07 Mar 19:21
Cresterea economica cu care se lauda Ponta se datoreaza cresterii exporturilor; adica faptului ca a crescut consumul la altii NU la noi! La noi se cauta solutii ca sa se aplice.Crin a ramas omul de cuvant care i-a propus la inceput alianta lui Ponta, oamenii liberali au plecat cand au realizat ca nu mai au cu cine lucra.Programul Ponta 3, plagiat dupa Ponta 1 si 2
Răspunde
1 0
Tania
07 Mar 19:15
Celui care preia numele altora ( tania) : ai grija ca s-ar putea sa te trezesti cu o plangere... Si nu e prima data cand o faci.
Răspunde
1 0
Raluca Margarit
07 Mar 17:56
Nu conteaza ce vrea poporul,e mai important sa fure ei.In zadar am protestat in toate pietele din Romania,in zadar am iesit la referendum pt demiterea lui Basescu.Guvernul Ponta,sustinul de partenerii lui Basescu-Oprea si Hunor,este ILEGITIM!!!Dupa excluderea PNL-ului PSD-istii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-uri,asa cum Antonescu a avut demnitatea sa o faca din fruntea Senatului.
Răspunde
0 0
Vlad
07 Mar 15:54
Guvernul Ponta, sustinut de partenerii lui Basescu Oprea si Hunor este ilegitim. Intelegem ca protestul impotriva regimului Basescu nu a avut nicio urmare? Dup ace au dat afara liberalii de la guvernare, pesedistii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-ului, asa cum Antonescu a avut demnitatea sa o faca din druntea Senatului.
Răspunde
0 0
Vlad
07 Mar 15:32
Guvernul Ponta, sustinut de partenerii lui Basescu Oprea si Hunor este ilegitim. Intelegem ca protestul impotriva regimului Basescu nu a avut nicio urmare? Dup ace au dat afara liberalii de la guvernare, pesedistii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-ului, asa cum Antonescu a avut demnitatea sa o faca din druntea Senatului.
Răspunde
1 0
tania
07 Mar 14:46
Dupa ce au dat afara liberalii de la guvernare, pesedistii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-ului, asa cum Antonescu a avut demnitatea sa o faca din fruntea Senatului. Protestele impotriva regimului Basescu si votul la referendumul de suspendare au fost in zadar, intrucat guvernul Ponta, sustinut de Oprea si Hunor este ILEGITIM.
Răspunde
1 0
VIO
07 Mar 14:29
Romanii au prostestat impotriva lui Basescu si azi avem un guvern Ilegitim condus de un aliat al lui Basescu.Domnul Ponta are o intelegere cu Basescu, o impartire a puterii si a functiilor.A rupt USL-ul, a obtinut o functie si putere si acum “danseaza” pe placul domnului Basescu.Rusine!!!
Răspunde
1 0
Cosmin
07 Mar 14:29
Guvernul Ponta,sustinut de partenerii lui Basescu-Oprea si Hunor, este ILEGITIM.Pentru asta au iesit romanii in pietele din toata tara sa protesteze impotriva regimului Basescu?Pentru asta au iesit romanii sa voteze la referendrumul de suspendare al lui Basescu?Dupa ce au dat afara leberalii de la guvernare,pesedistii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-ului,asa cum Antonescu a avut demnitatea sa o faca din fruntea Senatului.
Răspunde
1 0
Ana Maria
07 Mar 13:58
Guvernul Ponta este sustinut de partenerii lui Basescu si Hunor care este total ILEGITIM! Au dat afara liberarii de la guvernare, iar pesedistii ar trebui sa demisioneze din pozitiile pe care le ocupa datorita USL-ului asa cum Antonescu a facut acest lucru cu demnitate din fruntea Senatului!
Răspunde
1 0
mircea
07 Mar 13:38
Felul in care Ponta si Voiculescu incearca sa pacaleasca alegatorii este jenant. Dupa ce ca nu au respectat nici macar un punct din programul de guvernare asumat in campanie, dupa ce au facut intelegeri cu Basescu pentru sefii parchetelor, dupa ce au adus la guvernare pilonii regimului Basescu – Gabriel Oprea si Kelemen Hunor, dupa ce au gonit liberalii de la guvernare, acum vor sa schimbe o litera si sa se bucure de sprijinul votantilor USL.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?