Poate fi schimbat Trump din funcție din cauza ”incapacității psihice”? Unii congresmeni cred că da

 
Președintele SUA, Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump

Un grup de circa 10 congresmeni americani, în majoritate democraţi, au consultat în decembrie un profesor de psihiatrie de la Universitatea Yale pentru a analiza sănătatea mintală a preşedintelui Donald Trump, potrivit Politico şi CNN, relatează vineri AFP. ''Aleşii au spus că sunt neliniştiţi în legătură cu pericolul reprezentat de către preşedinte, pericol reprezentat de instabilitatea sa mintală pentru ţară'', a explicat Bandy Lee, joi la CNN, potrivit Agerpres.Un senator republican, al cărui nume nu este dat, s-ar fi alăturat grupului pentru a o asculta şi interoga pe Bandy Lee, profesor la Universitatea Yale, care a redactat de altfel o carte intitulată ''The Dangerous Case of Donald Trump'' (Cazul periculos al lui Donald Trump), o culegere de eseuri ale unor psihiatri care au analizat starea psihologică a preşedintelui SUA.

Diagnosticarea unui pacient fără a-l întâlni în cadrul unei consultaţii contrazice consemnele Asociaţiei americane de psihiatrie, care face apel la membrii săi să se abţină ''de la a da un aviz profesional privind starea mintală a unei persoane pe care nu au evaluat-o personal''.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a denunţat declaraţiile, pe care le-a calificat drept ''ruşinoase şi ridicole''. ''Dacă era inapt (pentru funcţie), nu s-ar fi aflat probabil acolo unde este şi nu ar fi învins cel mai bun grup de candidaţi pe care Partidul Republican i-a avut vreodată'', a declarat dna Sanders, referindu-se la alegerile primare republicane din 2016.

În Camera Reprezentanţilor, 57 de aleşi democraţi, adică aproape 30 % din grup, au semnat printre altele un proiect de lege care să înfiinţeze o comisie parlamentară specială privind ''incapacitatea prezidenţială'', în scopul de a stabili dacă preşedintele este incapabil din punct de vedere psihologic sau fizic să-şi asume funcţiile''.

Constituţia americană prevede două modalităţi de a-l înlocui pe preşedinte. Prima este destituirea, printr-un vot al Congresului (punere sub acuzare de către Cameră şi votul de condamnare cu două treimi în Senat).

Cea de-a doua modalitate este prevăzută de Amendamentul 25, ratificat în 1967 şi care îi permite vicepreşedintelui şi unei jumătăţi din cabinet (de miniştri) să declare că preşedintele este ''în incapacitate de a-şi exercita puterile şi de a-şi îndeplini îndatoririle funcţiei sale''. În acest caz, vicepreşedintele îşi asumă funcţia prezidenţială. În caz de contestare de către preşedinte, Congresul va fi cel care, printr-un vot cu două treimi, va confirma transferul puterilor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?