Pericol pentru PFA-uri. Legea dă mână liberă Fiscului să pună ce taxe vrea

 

Românii care au PFA-uri sunt în pericol să plătească taxe şi impozite suplimentare deoarece veniturile obţinute pot fi ușor interpretate de ANAF ca fiind venituri salariale. Riscul cel mai mare este pentru PFA-urile din domeniul IT.Reglementarea PFA-urilor, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6 din 7 aprilie 2015, nepublicată până la acest moment, permite din păcate fiscului să reinterpreteze foarte uşor independenţa pe care o PFA trebuie să o aibă faţă de beneficiarul serviciilor, şi să reconsidere veniturile obţinute ca fiind venituri salariale, stabilind astfel şi taxe şi impozite suplimentare, spun specialiștii în fiscalitate.

Noile criterii nu aduc claritatea cerută de mediul de business astfel încât să nu apară erori de interpretare nici din partea organelor fiscale, nici a contribuabililor, potrivit experților Contexpert.

"Aşteptările erau ca odată cu amnistia fiscală, autorităţile să elaboreze o legislaţie care să excludă apariţia unor abuzuri".

Astfel, actul legislativ prevede că „activitate independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

4.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfăşurare a activității precum și a programului de lucru;
4.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
4.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
4.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
4.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
4.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
4.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condiţiile legii.

"Analizând activitatea PFA-urilor, considerăm că pentru majoritatea acestora este puţin probabil să poată îndeplini mai mult de trei condiţii", spun experții de la Contexpert.

Prevederile de la art. 7 din Codul Fiscal, primele condiţii de independenţă, există de cinci ani, însă controalele care au dus la retratarea unor venituri au avut loc, pentru prima dată, de-abia anul trecut.

Experții în fiscalitate cer revizuirea celor şapte criterii în sensul adresării corecte şi concrete specificului activităţii din domeniul IT, cât mai curând, pentru a nu provoca industriei IT din ţara noastră un şoc fiscal.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?