Pe unde se scurg banii din România: Peste un sfert din economie, derulată prin offshore-uri!

 

Aproximativ 20 la sută dintre firmele cu acţionari persoane juridice din România şi aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legătură cu paradisurile fiscale, acolo unde se plătesc taxe şi impozite foarte mici sau chiar deloc, relevă un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin. Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evită, astfel, taxele mari puse de statul român. 

Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din România care au, în prezent, acţionari persoane juridice, 6.045 au legătură cu paradisuri fiscale din Cipru,  Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles,Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru, Gibraltar, Bermude, Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Hong Kong, Lichtenstein, Insulele Man, Liberia, Dubai, Insulele Marshall, Aruba, Antilele Olandeze.

Numărul acestora fluctuează de la an la an, în funcţie de interesele oamenilor de afaceri aflaţi în spatele lor. Astfel că, dacă am aduna toate firmele înregistrate în ultimii cinci ani care au legături cu offshore-uri, numărul acestora ar fi de 8735 de firme. Diferenţa o reprezintă societăţi comerciale care nu sunt în în prezent în funcţiune.

„Diferinţa este dată, în principal, de firmele de tip “portbagaj” care sunt activate doar atunci când este nevoie, pentru a face tranzacţii într-un regim financiar profitabil pentru acţionari”, au explicat analiştii de la KeysFin.

Potrivit studiului realizat de KeysFin, cele mai multe firme cu acţionari persoane juridice înregistrate în paradisuri fiscale activează în domeniile imobiliar (19%), comerţ (14%), construcţii (14%) şi activităţi profesionale (14%). Firmele cu pedigree exotic sunt prezente şi în industrie (12%), IT&C (6%), transport şi depozitare (4%), iar restul în alte sectoare (17%)

Interesantă este şi evoluţia financiară a firmelor cu acţionari offshore. Astfel, dacă în 2009, înainte de criză, erau 1359 de companii care derulau afaceri de 51,5 miliarde de lei, numărul acestora a ajuns în 2013 la 963, cu un business cumulat de 19,7 miliarde de lei.

„Statistica demonstrează că astfel de afaceri au avut şi au încă un puternic caracter speculativ. Dovadă că multe dintre business-urile deschise în domeniile de boom din "Epoca Consumului" – retail, imobiliare, servicii financiare – şi-au suspendat activitatea în momentul în care robinetul cu bani s-a oprit”, au explicat experţii.

Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri a business-urilor cu legături offshore a reprezentat în 2013 nu mai puţin de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu acţionari persoane juridice (aprox. 72 miliarde lei).

Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele demonstrează, astfel, că mai mult de un sfert din economie are legătură cu paradisurile fiscale.

„Este greu de spus cât la sută din câştiguri se exportă din România. Este foarte clar însă că rolul unor astfel de off-shore-uri este de a realiza inginerii financiare prin practici comerciale, pentru a evita plata taxelor în România”, au mai spus aceştia.

Topul firmelor cu acţionari offshore

Potrivit studiului realizat de KeysFin, printre cele mai cunoscute firme care au legaturi cu paradisurile fiscale se afla Mega Image şi Coca Cola HBC România SRL, ambele cu acţionari în Olanda, o ţară cu un regim fiscal demn de un paradis fiscal. Ambele companii au derulat în 2013 afaceri cumulate de peste 4,1 miliarde de lei.

Pe locurile următoare in top 10 - celor mai mari firme cu actionari offshore, realizat dupa cifra de afaceri, se situează Delphi Packard Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Dante International, Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA, Nidera SRL, Santierul Naval Damen Galati SA, Ambient SA, Avon Cosmetics Romania SRL, Ikea Romania SRL şi Romrecycling SRL.

„Dacă privim în clasamentul primelor 20 de firme, regăsim nume sonore, precum Arcelor, Delphi, Ikea, Avon, Philips, Timken sau DHL.Companii considerate investitori de calibru în economia românească au legături cu offshore-uri, ceea ce susţine globalizarea business-ului şi interesele fiscale ale investitorilor aflaţi în căutarea celor mai eficiente modalităţi de a face profit şi, bineinţeles, de a-şi asigura o marjă de confidenţialitate”, au explicat experţii de la KeysFin.

Cititi mai multe amanunte pe Keysfin.comAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Ponta
02 Mar 18:19
Ei, aş, microintreprinderile si PFA-urile sunt vinovate de evaziunea din Romania! Trebuie inchise toate!
Răspunde
5 0
Dorina
02 Mar 16:03
Daca te uiti la tarile care detin aceste conturi ,vedem ca sunt majoritatea din europa occidentala,deci ne au furat la greu cu acte ca sa vina pe cealalta sa spuna ca ne dau credite del la bce binenteles cu dobanda si cu conditionari!!! Mai este si aceasta tara in care nu poti intoarce masina ca te ia apa,care s a opus intrarii noastre in schengen ,adica sa fim si noi pe acelasi nivel la anumite facilitati economice,iar ei au deshis la noi acest mega image ,nominalizat aici ,la ifiecare km ,daca te uiti prin Bucuresti!!! Prosti aia care i au primit nu cei ce au cerut!!!
Răspunde
4 0
Unu
02 Mar 16:02
Trebuie interzis prim lege platile catre firmele off shore.

Toate companile si sub -sub contractorii de stat sa faca platile direct sau via BNR .

Sub contractorii sa fie platiti numai in banci cu domiciliul in Romania.

Toate firmele straine sa aiba sucursale, asigurare obligatorie de business si conturi bancare in Romania.

Platile in numerar mai mare de 5000 lei sa se faca obligatoriu prin viramente bancare.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?