O româncă, lăudată de CNN. Salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit

O româncă, lăudată de CNN. Salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit
O româncă, lăudată de CNN. Salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit

În mijlocul scandalurilor din justiţie şi a bulversării fiscale, încă mai putem fi mândri că suntem români. Departe de hotarele ţării noastre, o româncă salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit: un scanner portabil de amprente. Aparatul este menit să le creeze o identitate şi un dosar medical oamenilor care nu sunt înregistraţi în bazele de date ale autorităţilor. Aproximativ un miliard de persoane din ţările sărace ale Africii nu au o identitate. O treime dintre ele sunt copii, arată statisticile. Asta înseamnă că toţi aceşti oameni nu pot avea acces la un sistem de sănătate. 

"Sunt peste un miliard de oameni care nu au acte cum ar fi un paşaport sau un certificat de naştere sau orice document emis de guvern. Asta îi face invizibili în ochii lumii", spune Alexandra Grigorescu, co-fondator Simprints.

Alexandra Grigorescu, o româncă absolventă de Politehnică şi ASE, este co-fondatoarea unei organizaţii care a inventat un scanner portabil de amprente. Dispozitivul urmează să fie folosit în ţările sărace ale Africii, pentru a le crea oamenilor o identitate.

"Simprints încearcă să le genereze o identitate oamenilor care nu au acte de identitate şi care provin din ţări în curs de dezvoltare", spune Alexandra.

Scannerul se conectează la smartphone-urile asistenţilor medicali sau doctorilor. Amprentele ajung într-o bază de date, iar pacientului i se alocă un cod. Astfel, oamenii pot avea un dosar medical complet, în care sunt trecute toate controalele efectuate. 

Invenţia a captat şi atenţia jurnaliştilor de la CNN. Într-un amplu reportaj, se prezintă beneficiile pe care le aduce scannerul portabil de amprente. Vedeta materialului este chiar românca Alexandra Grigorescu, co-fondatoarea organizaţiei care a pus la punct dispozitivul. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?