NOUL COD RUTIER. PERMISUL DE CONDUCERE suspendat pentru o PERIOADĂ DE DOI ANI

 
Permis suspendat pentru doi ani
Permis suspendat pentru doi ani
FOTO: www.ziarpiatraneamt.ro

NOUL COD RUTIER Amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.NOUL COD RUTIER Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

NOUL COD RUTIER  În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.


NOUL COD RUTIER  În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat, scrie citynews.ro.

NOUL COD RUTIER Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

NOUL COD RUTIER Pe anumite sectoare de drum din afara localităţilor, unde se circulă pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de trafic, administratorul drumului poate stabili, cu avizul Poliţiei şi limite de viteză mai mici, dar nu mai puţin de 50 de kilometri pe oră pentru toate autovehiculele.

Potrivit proiectului, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă.

NOUL COD RUTIER  În acest sens "conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile".

NOUL COD RUTIER În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

NOUL COD RUTIER Proiectul noului Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

NOUL COD RUTIER În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Potrivit proiectului de lege, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.

Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o "asumare comună", a anunţat, miercuri, premierul Ponta, după ce Guvernul analizase varianta ca noul Cod să fie promovat prin ordonanţă de urgenţă pentru a fi aplicat mai rapid.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
marian emil
21 Mar 00:37
Asta ne este tara fratilor,se tot gandesc cum sa mai scoata bani de la noi. Nam nimic cu legile,dar sa se mai uite si la salarii k toate sunt scumpe in tara,mai ieftine le gasesti afar si nu au k la noi salarii de maxim 300 euro.vai de mama noastra k kre mai stam in tara noastra .
Răspunde
0 0
marian emil
21 Mar 00:36
Asta ne este tara fratilor,se tot gandesc cum sa mai scoata bani de la noi. Nam nimic cu legile,dar sa se mai uite si la salarii k toate sunt scumpe in tara,mai ieftine le gasesti afar si nu au k la noi salarii de maxim 300 euro.vai de mama noastra k kre mai stam in tara noastra .
Răspunde
1 0
teposul
20 Mar 19:37
exista amenzile astea in Suedia ,am luat una ca am parcat la 9,5 m de intersectie ,masurarea se face cu ruleta cu laser nu ai ce comenta platesti amenda ,iar in zonele cu limita de 30km/h daca depasesti limita si cu 1km/h e foarte grav deoarece aceste limite sint in general linga scoli si gradinite iar astia nu se joaca cu asa ceva
Răspunde
1 0
20 Mar 17:45
sunteti incredibili, in nici o tara din eu nu exixsta asa ceva , sunteti bolnavi frate
Răspunde
0 -1
teposul
20 Mar 15:51
ce sa zic deobicei fac gura cei care nu respecta legea , ziceti ca amenzile sint mari ,darce ziceti cind platesti doar ca ai parcat fara tichet de o amenda de 80 euro asta fiind cea mai mica ,parchezi cu tichet dar esti la 9,5 m de intersectie si nu la 10m cum e in regulament platesti 120 euro ,restul amenzilor pentru nerespectarea vitezei se discuta de la sumele astea in sus ,de asta o sa vedeti atit in Norvegia cit si in Suedia masini care circula cu 30 sau 50 km/h unde sint asemenea restrictii sau cu viteza indicata pe respectiva portiune de drum ,deoarece aici la depasirea vitezei cu mai mult de 20km/h ai probleme destul de mari .Deci nu vad cu ce afecteaza aceste propuneri pe cineva care circula corect ,binenteles ca afectati de acestea sint doar cei care cred ca strada e doar a lor si pot face orice ca vorba aia ˇˇde ce crezi ca am masina tareˇˇ
Răspunde
2 0
costi
21 Mar 07:15
1 O fi amenda de 100 euro dar si salariile sunt de 2500-3000 de euro si nu de 300.peste tot in lume cuantumul amenzilor este corelat cu veniturile populatiei.In momentul in care iei cetateanului venitul pe o luna sau mai multe luni trebuie sa-ti pui intrebarea cu ce va trai el in acea perioada.Cei care gandesc ca militienii gen"nu te obliga nimeni sa incalci legea" traiesc rupti de realitate.Toti la un moment dat din neatentie, neglijenta ,etc. nu neaparat cu intentie incalcam anumite reguli, de circulatie sau de alta natura.Pedepse duble-amenda uriasa +suspendare carnet ?Ce mai urmeaza conform logicii nepotilor lui Stalin-inchisoarea,trimiterea in lagar, acolo 20-30 de ani.Doar nu ne pune nimeni sa incalcam legea.
3 0
costikla dop
20 Mar 14:06
brijania mamicilor voastre de hotomani.voi aveti soferi,daca greseste unul in dati afara si luati altul,nu va intereseaza nimic.cum poate un biet roman cu un salariu de 7-800 de lei care are o masina second hand de 10-12 ani sa plateasca o asemenea amenda?eu nu sunt pentru alcool la volan,nici pentru viteza mare,dar sa nu uitam ca strazile romaniei sunt de-a lungul si latul localitatilor.pt.cei care au iesit in strainatate,se stie ca urmatoarea localitate de la budapesta spre germania este ...viena,deci nu treci prin localitati pline cu tractoare,carute,oameni pe marginea drumului,etc.este incredibil cat de jos a adus ponta tara asta.nerushinatul dreackului...doar gargara pe la televiziuni,in rest,mita si ciubucuri de milioane de euro la toata clica lui,in timp ce 80% din romani nu au avut in viata lor o bancnota de 10 euro.sa-ti fie rushine,impostorule nenorocit care esti...
Răspunde
2 -1
andrei
20 Mar 10:52
O tara de ca..t
Răspunde
2 -1
Catalin
20 Mar 10:21
Morții mamii voastre de cretini. Aveti altele de rezolvat nu sa schimbati codul rutier si sa va faceti ca munciți. Meritați ce au patit Horia, Cloșca si Crisan, *utu-va-n gura!
Răspunde
3 0
vitezomanul gica
20 Mar 10:11
oricum cred ca , odata cu scumpirea benzinei , romanii isi vor pune vele la masini , deci 60km/h cam greu de depasit...
Răspunde
3 -1
marcello
20 Mar 09:19
sa vedeti de acum incolo contestatii la amenzi, judecatoriile vor fi pline, cu probe sau fara probe tot romanul contesta amenda, sunt enorme pt romanul de rand, pentru cocalari... floare la ureche.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?