MUTARE SURPRIZĂ în cazul Oltchim: Statul preia Arpechim de la Petrom

 
Oltchim
Oltchim

OLTCHIM. Guvernul ar urma să preia de la Petrom rafinăria Arpechim, cu tot cu obligaţiile de mediu de sute de milioane de euro, ca să o vândă la pachet cu OLTCHIM, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Complexul Oltchim-Arpechim ar urma să fie oferit investitorilor exact în situaţia în care se află în momentul de faţă.

OLTCHIM. Ministerul Economiei şi Petrom s-ar fi înţeles pe transferul rafinăriei Arpechim Piteşti la stat, pe o sumă simbolică, iar Ordonanţa de Urgenţă ce ar legifera înţelegerea ar trebui să apară „azi-mâine", au declarat, pentru Economica.net, surse apropiate discuţiilor.

„Arpechim va trece la stat "as it is" şi tot aşa va fi vândută viitorului cumpărator al Oltchim. Trece cu activ şi cu pasiv. Iar contractul pentru cumpărarea Oltchim va fi semnat concomitent cu contractul de vânzare al Arpechim", au spus sursele.

Potrivit acestora, suma la care se va face transferul este simbolică. Nu suma ar fi importantă pentru cele două părţi, ci preluarea obligaţiilor de mediu, ce se ridică la circa 250 de milioane de euro. Petrom vrea să scape de aceste investiţii obligatorii, nici statul nu poate să le facă, aşa că acestea ar urma să cadă în sarcina viitorului proprietar al angrenajului Oltchim-Arpechim.

Având în vedere dimensiunea acestor obligaţii şi faptul că transferul este deja perfectat, este de aştptat ca statul să aibă deja o înţelegere preliminară cu unul dintre cei doi investitori interesaţi, pentru că este greu de crezut că ar fi acceptat să preia o asemenea povară precum Arpechim.

Există doar doi investitori interesaţi de Oltchim – Arpechim. Unul este fondul de investiţii românesc SIF Transilvania, iar cel de-al doilea este consorţiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum. Aceştia nu au participat la licitaţia din urmă cu două săptămâni, ci au solicitat amânarea termenului de privatizare a combinatului, tocmai pentru ca statul să poată perfecta transferul rafinăriei Arpechim.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
7 0
Catalin
08 Apr 21:46
Este bine ca nu platim 595 mil eur pe ea. Totusi, trebuie studiat daca aceste datorii de mediu nu trebuia oricum sa le achite statul roman in baza contractului de privatizare a Petromului. Orice ar fi, raman la ideea ca suntem condusi de niste idioti.
Răspunde
6 0
marcu
08 Apr 18:56
...sa o vanda la pachet? sunteti nebuni? acum mai avem si noi o rafinarie si un combinat(ce a fost perfect rentabil) si le vindeti?
Puneti la conducere pe specialistii de acolo si veti vedea cum va porni masinaria. Daca voi nu va pricepeti, nu inseamna ca toata tara va seamana!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?