Moldova cere la ONU retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană

 

Republica Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care va avea loc pe 12 septembrie, scrie Deutsche Welle, citată de Moldova.org.

O solicitare în acest sens este inclusă într-o scrisoare expediată de reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, Victor Moraru.

Astfel, Chișinăul afirmă că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, se arată în scrisoare. Moraru a cerut ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Diplomatul a făcut referire la declarația OSCE din 1999, în care s-a salutat „angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002“.

Reamintim că la 3 mai Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat printr-o decizie că prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

“Faptul că Federația Rusă “nu și-a retras trupele din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independență, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a dreptului internațional”, a declarat preşedintele de atunci al CC Alexandru Tănase.

De asemenea, la 21 iulie Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie în care a cerut retragerea trupelor ruse din Republica Moldova.

Astfel, Parlamentul Rpublicii Moldova a declarat ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Parlamentul a menţionat că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?